Poslednjih dana mnogi se žale na stomačne viruse i respiratorne infekcije, a mnogi kašlju i imaju visoku temperaturu. Sada je i zvanično potvrđeno - virus gripa stigao je u Srbiju.

U pitanju je tip virusa AH1pdm 09, a taj soj sadrži i ovogodišnja preporučena vakcina protiv gripa. 

"Juče tokom popodneva, Instutut 'Batut' dobio je informaciju od nacionalne referentne laboratorije Instituta 'Torlak' o prva dva potvrđene slučaja, u Nišu i Beogradu, odnosno, u tim gradovima su uzeti uzorci", kaže za RTS dr Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Radi se o tipu virusa AH1pdm 09, a taj soj sadrži i preporučena vakcina protiv gripa, koju su dobijali građani Srbije u domovima zdravlja.

Dr Dimitrijević kaže da su tokom prošle nedelje, od 17. do 23. decembra, Institutu "Batut" prijavljena 3.963 pacijenta sa simptomima sličnim gripu.

"U skladu sa našim iskustvima iz prethodnih sezona, u narednim nedeljama možemo da očekujemo povećan broj obolelih. Laboratorijska potvrda gripa za ovo doba godine je sasvim očekivana i uobičajena", napominje dr Dimitrijević.

Poseban oprez preporučuje se onim sa visokim rizikom da dobiju teške forme bolesti, odnosno oni kod kojih se očekuju komplikacije.

Mere prevencije su uobičajene - treba da izbegavaju bliske kontakte sa obolelim osobama, da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorima gde se nalazi veliki broj ljudi, da pokrivaju nos i usta papirnom maramicom i potom je odlože i operu ruke toplom vodom i sapunom.

Oni koji su već oboleli, trebalo bi da izbegavaju odlazak u veće grupe ljudi i na taj način doprinesu sprečavanju širenja virusa.