Poznat vekovima unazad, maslac ili puterje potpuno prirodna  hrana, koja sadrži esencijalne masne kiseline, minerale i vitamine i ne menja svojstva na visokim temperaturama. Predstavlja odličan izvor brze energije, a ono što ga dodatno izdvaja interesantno jeste da se ne taloži u masnim tkivima. Značajan je kao resurs vitamina koji se lako apsorbuju, a neophodni su za brojne funkcije u telu: od održavanja dobrog vida, do optimalnog funkcionisanja endokrinog sistema. Takođe, sadrži i sve vitamine koji su topivi u mastima poput vitamina A, D, E i K.

Margarin, sa druge strane, počeo je sa proizvodnjom početkom 19. veka kao jeftinija verzija maslaca. Njihova proizvodnja se ipak značajno razlikuje, maslac se tradicionalno smrzava, a margarin nastaje industrijskim procesom hidrogenizacije biljnih ulja. Neki margarini obogaćeni su vitaminima, ali važno je znati da se oni naknadno dodaju u procesu proizvodnje, što je uvek lošije rešenje od sastojaka koji se prirodno nalaze u namirnici. 

Kako su nutricionisti upozorili na opasnost veštačkih aditiva koji se koriste radi poboljšanja ukusa, ali i produžetka roka upotrebe proizvoda, danas se promenila kolektivna svest o hrani i njihovim sastojcima i  iz tog razloga se veći broj ljudi radije odlučuje na maslac zbog svog prirodnijeg sastava koji je ključan za ljudsko zdravlje.