Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svaki peti učenik na velikom odmoru ide u kladionicu

Čak polovina njih oproba se u nekoj od igara na sreću već između desete i četrnaeste godine.

  Izvor: Foto: Profimedia

Jedan od razloga je to što je u većoj sredini veća dostupnost kladionica i automat klubova i često su blizu škola. Što je veća ponuda, veći je broj mladih koji će odlaziti na takva mesta da se zabave. Kako raste broj onih koji igraju rekreativno, povećava se broj igrača koji će se vremenom izdvojiti kao zavisnici od kockanja.

U većem gradu teže je kontrolisati gde deca provode svoje vreme, dok se u manjim sredinama više ljudi međusobno poznaje i većina dece izbegava da odlazi u kladionice i automat klubove, jer je veća verovatnoća da njihovi roditelji saznaju gde su i sa kim bili. U velikom gradu se i troši više novca u odnosu na manje gradove, naročito za izlaske, a popunjavanje tiketa i igra na automatima su postali način da se lako i brzo dođe do novca.

Najzastupljenija igra na sreću je kladionica, pokazuje istraživanje koje je radila Jasmina Leković, dipl. psiholog iz Centra "Život nije igra". Leković za 021 kaže da su rezultati istraživanja zabrinjavajući.

"U Novom Sadu je velika ponuda kladionica i automat klubova, što znači da su oni vrlo dostupni deci školskog uzrasta. A samim tim, što češće odlaze na takva mesta, veća je verovatnoća da će postati zavisnici", navodi Leković.

Čak 45 odsto ispitanika iz Novog Sada igra igre na sreću, a najveći broj njih (19 odsto) upoznalo se sa klađenjem ili kockom uz pomoć društva. Skoro petina (19 odsto) ispitanih učenika je imala posrednika koji su uplatili tiket umesto njih. U Novom Sadu je to 37 odsto, u Sremu 17 odsto, a u Južnobačkom okrugu 16 odsto. Čak 32 odsto maloletnih Novosađana trošilo je novac od užine igrajući igre na sreću kako bi ga umnožili, a 21 odsto učenika je na velikom odmoru odlazilo u kladionicu ili automat klub.

Najčešći motiv za igre na sreću je zabava, dok je povećanje budžeta prisutno kao motiv kod 17 odsto ispitanika, što je i ključni motiv kod učenika koji se patološki kockaju. Gotovo polovina njih je imala problema zbog kockanja. Na prvom mestu to su dugovanja (22 odsto), ali i izostanci iz škole (19 odsto), nervoza i razdražljivost (17 odsto), svađe sa bliskim osobama (16,5 odsto), slab uspeh u školi (14 odsto), krađa zlata i novca iz kuće (10 odsto) i problemi sa zakonom (devet odsto).

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica