Zdravlje, ishrana i roditeljstvo obeležili su poslednji dan 4. Sajma medija na štandu "Adria Media Group", te su svi prisutni imali priliku da čuju savete stručnih saradnica sajta Yumama.com, prvog roditeljskog portala u regionu.

Budućim i sadašnjim mamama koje imaju pravne dileme obratila se pravnica Bojana Bogojević. Naša dugogodišnja saradnica je odgovarala na najčešća pitanja zabrinutih roditelja koja svakodnevno i u velikom broju stižu na našu adresu. 


Pravnica Bojana Bogojević; Foto: Filip Plavčić

Jedna od najčešćih dilema budućih mama je koliko će iznositi naknada za vreme porodiljskog odsustva, te se pravnica potrudila da da i detaljan odgovor:

"Osnovica naknade zarade utvrđuje se na osnovu zbira mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi na primanja za poslednjih 18 meseci od dana otvaranja porodiljskog bolovanja. Osnovica za majku koja je u periodu od 24 meseca pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik utvrđuje se srazmerno zbiru mesečnih osnovica na koji su plaćeni doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje za poslednja 24 meseca koji prethode danu rođenja deteta”, istakla je Bojana Bogojević i objasnila kada i kako se vrši isplata ove naknade.


Logoped dr Nataša Čabarkapa na štandu Adria Media Group; Foto: Filip Plavčić

Dr Nataša Čabarkapa, logoped sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom, govorila je na štandu naše medijske kuće o najčešćim, ali i manje poznatim govorno-jezičkim problemima i dala važne savete za roditelje kako bi trebalo da postupaju ukoliko se susretnu sa nekim od njih.

"Bili smo kod stručnjaka, rekao nam je da ima vremena, da sačekamo do treće ili četvrte godine, da će dete progovoriti kada bude spremno. To u logopediji, praksi i našoj terminologiji ne postoji”, upozorila je dr Nataša i istakla da roditelji na vreme treba da reaguju kako bi dete moglo da dostigne svoje vršnjake. Takođe, stručna saradnica sajta Yumama se osvrnula i na važan trenutak u odrastanju - polazak u školu i objasnila roditeljima šta bi dete sve trebalo da zna kada krene u prvi razred.


Dr Nataša Čabarkapa; Foto: Filip Plavčić

"Do polaska u školu dete treba pravilno da izgovara sve glasove. Ono ne mora da zna da piše, ali je potrebno da zna kako da pravilno drži olovku, da zna da uradi zadate grafomotorne vežbe poput precrtavanja figura ili praćenja smernica za crtanje linija. Dete bi, takođe, trebalo da ima svest o pravcu pisanja na papiru, da zna da povuče liniju odozgo nadole ili s leva na desno", savet je logopeda dr Nataše Čabarkape.