Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bebu ostavljenu ispred crkve u Čajetini obožavaju svi u užičkoj bolnici: 'Nedostajaće nam!'

Tek rođena beba, koju je majka ostavila ispred crkve na Zlatiboru, lepo napreduje, a uskoro će poneti i jedno lepo staro srpsko ime.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

Dečaćić koji je 9. oktobra pronađen ispred crkve u Čajetini, a čiji roditelji do sada nisu pronađeni, do kraja ove sedmice trebalo bi da dobije ime, a zvaće se po jednom od dvojice svetitelja.

U prohladno zlatiborsko jutro mališan je, zamotan u belu tkaninu, pronađen pred hramom Svetog Arhangela Gavrila, a bilo je to u danu kada je Srpska pravoslavna crkva slavila Jovana Bogoslova.

Povezane vesti

Ostavljeni dečačić je inkubaturu i dobro napreduje

"Mada još ništa nije definitivno odlučeno, beba će se najverovatnije zvati Gavrilo ili Jovan, a sve će biti poznato za nekoliko dana. Do tada ćemo odlučiti i o prezimenu o kome do sada nismo razmišljali", ispričao je za "Blic" Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

Ne zna se ni gde je rođen ni kada tačno

Kako nije poznato ni gde je dečak došao na svet, a matične knjige traže taj podatak, za mesto rođenja će mu se voditi Čajetina.

Mališan je pronađen u ranim jutarnjim satima, a procena neonatologa Opšte bolnice Užice bila je da je rođen nekoliko sati ranije.

Da bi se zaveo podatak o datumu rođenja, kaže Bogdanović, još jednom će biti konsultovani užički neonatolozi koji su primili bebu, a koji bi preciznije trebalo da se izjasne da li je ona rođena 9. ili 8. oktobra.

Pozivi iz Švajcarske, Austrije, Nemačke...

Za njenog neposrednog staratelja određena je radnica čajetinskog Centra za socijalni rad, a u toku je postupak za određivanje hraniteljske porodice.

"Mnogo ljudi se javilo sa željom da usvoji bebu. Interesuju se iz svih krajeva Srbije, ali ima i poziva iz Švajcarske, Austrije, Nemačke, Francuske", kaže Pajo Bogdanović.

Premda istraga do sada nije ustanovila ko je majka ostavljenog dečaka, logično je pitanje šta će biti sa njim ukoliko roditelji budu pronađeni kada on već dobije ime i hranitelje.

"U tom slučaju bi se otvorio neki drugi postupak, konkretno utvrđivanje postoje li roditeljske kompetencije za vršenje roditeljskog prava, odnosno da li kod njih može da ostane. Ime bi se lako promenilo", kaže sagovornik.

Povezane vesti

Lepo napreduje

Kada je dovežen u užičku bolnicu dečak je imao tri kilograma, a za 20 dana, kažu na neonatologiji dobio je 520 grama. Po zakonu na neonatologiji može ostati najduže 28 dana, posle kojih, a to će se desiti 6. novembra, biti prebačen na dečje odeljenje iste zdravstvene ustanove na kome će sačekati odlazak u hraniteljsku porodicu.

"Nedostajaće nam"

"Nije profesionalno reći da nam je bio miljenik i da smo ga pratili sa posebnom pažnjom, jer se prema svoj deci odnosimo isto, ali smo bdeli oko njega sa posebnom vrstom epmatije. Ni najstarije kolege ne pamte sličan slučaj jer se za 40 godina užičke neonatologije nikada nije dogodilo da ovde bude dete čiji su roditelji nepoznati. Nedostajaće nam, a svi mu želimo da što pre nađe hraniteljsku porodicu koja će se brinuti o njemu kao o rođenom sinu", rečeno je u užičkoj bolnici.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica