Kao najčešći oblik maligniteta kod žena je rak dojke. U našoj zemlji svaka deseta žena oboli od raka dojke, a broj obolelih je u porastu. U Srbiji se rak dojke nažalost i dalje otkriva, kasnije nego što je to u razvijenijim zemljama, pre svega zbog nedovoljno razvijene svesti o važnosti preventivnih pregleda.

Kad se rak dojke otkrije u najranijoj fazi bolesti, šanse za izlečenje su veoma velike. Zbog toga je bitno da znate koje preglede treba redovno da sprovodite.

Danas se preporučuju preventivni pregledi dojki jer se tako može otkriti tumor pre nego što on poraste dovoljno da može da se napipa samopregledom.

Predstavnici Srpskog foruma protiv raka dojke - "Evropa Dona Srbija", danas su upozorili da se u Srbiji godišnje otkrije 4.600 žena obolelih od raka dojke, što znači da se dnevno dijagnostikuje 13 obolelih, a izneli su i da svakog dana od te bolesti umru po četiri žene.

Ta organizacija je priredila tribine širom Srbije pod nazivom "Zdravi načini života za zdravlje dojki - Napravi pravi izbor" da bi informisala žene o značaju prevencije i zdravih životnih navika.

Faktori rizika za oboljevanje od raka dojke - na koje se može uticati - jesu pravilna ishrana i fizička aktivnost u održavanju normalne telesne težine, a važno je odazivati se na pozive za preventivni pregled radi eventualnog otkrivanja oboljenja.

Procene su, kako je navedeno u saopštenju "Evropa Dona Srbije", da je 10 do 16 odsto svih maligniteta dojke prouzrokovano fizičkom neaktivnošću, da gojaznost i prekomerno povećanje težine, zajedno s fizičkom neaktivnošću, 25 do 33 odsto doprinose oboljevanju od raka dojki, a i da je mamografija najbolji metod za rano otkrivanje raka dojke.

"Redovni mamografski pregledi se preporučuju svim ženama starijim od 50 godina", rekla je Ana Jovićević iz Institututa za onkologiju i radiologiju Srbije.