Ovogodišnji šesti po redu dečiji festival "Krokodokodil" će trajati od 12. oktobra, kada se u 13 sati održava centralna manifestacija u Omladinskom pozorištu Dadov (Desanke Maksimović 6), pa do kraja juna 2019. godine. Tekst glavne predstave pod nazivom "U tuđim patikama" napisala je Jasminka Petrović, renomirana pripovedačica, performerka i srpska savremena spisateljica za decu i mlade. Režiju predstave potpisuje Vladan Đurković, a igra ansambl pozorišta Dadov.

U dolazećim mesecima predstava će proputovati u što je moguće više mesta u Srbiji, kako bi predstavila uzbudljiv i fantastični svet, stvoren tako da istovremeno zabavi i edukuje te angažuje mališane iz udaljenih naselja, manje razvijenih ili prigradskih naselja velikih gradova, uopšte iz mesta u kojima nedostaje kontakta sa savremenim kulturnim sadržajem.

Naziv ovogodišnjeg festivala nagoveštava temu – poštovanje različitosti. Namera festivala je da kroz četiri odabrane knjige ispita i postavi pitanja o odnosu sredine prema deci koja su na neki način drugačija od većine. Knjige koje će biti prikazane u okviru festivala su:

- "Riko, Oskar i tajanstvene senke" nemačkog pisca Andreasa Štajnhefela (Odiseja),

- "Superuvce", strip novelu Sisi Bel (Čarobna knjiga),

- "Skroz istinit dnevnik jednog povremenog Indijanca" Šermana Aleksija (Urban Reads) i

- "O mačkama, notama i bubama", Jasminke Petrović (Kreativni centar).

Pitanje tolerancije i prihvatanja različitosti su najvažniji aspekti ovogodišnjeg festivala, koji se osim predstave sadrži i od nekoliko radionica i predavanja za odrasle. Prvi program za odrasle odigraće se u ponedeljak 15. oktobra u 19 sati u Krokodilovom Centru za savremenu književnost pod naslovom O dugmetu, zlogonjama i sreći – Kako se različitost prihvata u našem društvu?

U razgovoru će učestvovati: Jasminka Petrović, autorka knjige "O dugmetu i sreći", Ljilana Marinković, direktorka Kreativnog centra, Jovana Karaulić producentkinja filma "Zlogonje" (producentska kuća Akcija produkcija) i Marko Manojlović, scenarista filma "Zlogonje". Razgovor će moderirati Ana Pejović iz Udruženja "Krokodil".

Festival književnosti i ilustracije za decu "Krokodokodil" formiran je oko premise da je od neimerne važnosti doprinositi razvoju buduće čitalačke publike na dinamičan, sistematičan i kontinuiran način. Društva koja se ponose popularnošću čitanja jesu upravo ona koja imaju pažljiv i temeljan sistem formiranja navika kod dece i to od najranijeg detinstva.

Festival kniževnosti i ilustracije za decu "Krokodokodil" ima za cilj da ostvari upravo to, i to korišćenjem različitih vizuelnih i audio materijala te dramaturgije, režije, dekora i mizanscena što rezultira mešavinom festivalskog i pozorišnog događaja uz uključivanje najsavremenije multimedije kako bi čitav događaj što bolje bio prilagođen osećaju za ritam i načelnom senzibilitetu najmlađe čitalačke publike.

Festival je prvi put održan u aprilu 2013. godine u Kulturnom centru Majdan, sa temom "Kako nastaje knjiga".