Svi važniji aerodromi u Sjedinjenim Američkim Državama uskoro će morati da uvedu prostorije u kojima će žene moći da doje decu ili izmlazaju mleko, piše People.

Prema novom zakonu, majke više neće dojiti decu u toaletu, jer će veliki i srednje veliki aerodromi morati da osiguraju prostoriju u kojoj će majka moći da nahrani svoju bebu. Prostorija će imati vrata koja se mogu zaključati, stolicu i sto za odlaganje stvari, a biće prilagođena i osobama sa invaliditetom. 

Takođe, i muški i ženski javni toaleti imaće stolove za previjanje beba, što do sada nije bio slučaj. 

Ovaj zakon donesen je zahvaljujući naporima senatorke Tami Dakvort koja je putujući sa trogodišnjom ćerkom doživela loše iskustvo.

"Kao majka koja doji, morala sam da se držim rasporeda hranjenja i izmlazanja i tokom putovanja, ali sam shvatila da je nemoguće naći prostoriju koja je čista i u kojoj ću moći da zadržim svoju privatnost", otkrila je Tami prošle godine za Cosmopolitan.

Tami je izjavila i da nema problem da doji dete u javnosti, ali da joj je neugodno da se eskponira na taj način. 

"Na aerodromu su me uputili u WC, što je bilo suludo. Sigurno nikada putnicima ne bi rekli da moraju da jedu u WC-u, ali im je sasvim uredu da kažu da mleko može da se izmlaza u WC-u", rekla je Tami.

View this post on Instagram

thanks ABIA! #mamava #lactationpod

A post shared by Chelsie (@fudgetrout) on Sep 2, 2016 at 2:18pm PDT

Novac za prostorije za dojenje dece biće izdvojen iz već postojećih fondova za poboljšanje aerodroma, bez dodatnih troškova poreznim obveznicima.