Ministar zdravlja danas je najavio početak rada kol-centra namenjenog roditeljima bolesne dece.

"Od tog momenta Republički centar za zdravstveno osiguranje preuzima najveći deo posla. Pozivaju se lekari, stručnjaci koji će prikupti sve informacije o stanju deteta, nakon čega će biti doneta strategija koja je najbolja pomoć za to dete. Da li će se dete lečiti iz republičkog ili budžetskog fonda, to je najmanje bitno", rekao je Lončar.

Ministar se osvrnuo na kritike da se deca leče preko sms poruka koje organizuju humanitarne organizacije i izneo podatak da je u poslednje tri i po godine o trošku države u inostranstvo lečeno 1.975 dece, dok je od 2008. do 2012. na lečenje poslato 506 deteta.

Istakao je i da je od 2014. do danas u zdravstvo, objekte i opremu uloženo 176 miliona evra, dok je od 2008. do 2012. investirano 46 miliona evra.

"Naša jedina greška jeste to što nismo radili na promociji Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu, i što roditelji možda nisu znali za taj fond, ali ne mogu da dozvolim da se deca koja su se izlečila sada javno pojavljuju i govore da su izlečeni zahvaljujući novcu iz tog fonda", rekao je ministar.

Lončar je naglasio da dok je on na mestu ministra zdravlja struka će lečiti decu i dodao da neće dozvoliti da decu leče glumci, pevači, političari.

"To ne postoji nigde na svetu, ali smo došli do toga da su oni veći sturučnjaci od lekara", rekao je Lončar.

Podsetio je da je Vlada Srbije obezbedila i dva aviona koja su u svakom momentu spremna da prevoze decu, kao i da već uveliko to čine.