U Srbiji ima oko 400.000 parova koji se bore sa nekim oblikom infertiliteta, a godišnje se uradi samo nešto više od 2000 procedura vantelesne oplodnje koje finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ne postoji podatak koliko se beba do sada rodilo uz pomoć ove procedure od jer ne postoji registar.

Parovi se u Srbiji i dalje se susreću se sa nizom problema – od administrativnih, preko finansijskih i psiholoških, iako se godinama napredovalo u izvođenju samog postupka, i iako je novi Zakon o BMPO stupio na snagu još u maju 2017.godine. 

Udruženje Šansa za roditeljstvo prvi put u Srbiji organizuje međunarodni Festival koji se bavi isključivo problemom neplodnosti - bavi se problemom koji u Srbiji ima više od 400.000 parova.

Festival se održava 22. septembra 2018. godine (subota) u ENVOY CONFERENCE sali u Gospodar Jevremovoj ulici br. 47 od 10 do 19h.

Na Festivalu će prisutni moći da razgovaraju sa više od 40 stručnjaka iz zemlje i inostranstva, a biće prisutni i nadležni – Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku i mnogi drugi. Takođe, predviđene su besplatne konsultacije kao i štandovski deo.

Više o Festivalu i učesnicima pročitajte na sajtu Festivala.

Na Festivalu Udruženje organizuje besplatne konsultacije za sve prijavljene parove za stručnjacima - ginekolozima, endokrinolozima, hematolozima, embriolozima, urolozima….

Po ugledu na slične manifestacije koje se održavaju širom Evrope - Udruženje Šansa za roditeljstvo je odlučilo da sličnu ideju sprovode u delo i na našim prostorima. Ideja je - okupiti sve relevantne ustanove iz zemlje i inostranstva, okupiti parove i pojedince kojima je pomoć pri ostvarivanju trudnoće neophodna i posvetiti jedan dan potpomognutoj oplodnji. Razbiti sve tabue. Postaviti sva pitanja - bez okolišanja! Dobiti pravu informaciju! Ponuditi svima adekvatnu i pravu pomoć.

Udruženje Šansa za roditeljstvo član je krovne evropske organizacije Fertility Europe koje okuplja više od 25 predstavnika udruženja iz 25 zemalja Evrope.