Nismo javno ulazili u detalje Isline smrti iz više razloga. Glavni je taj da je to toliki šok za nas da nam je sve i dalje nestvarno. Međutim, shvatila sam da, ukoliko podelim svoju priču, mogu da spasem neko drugo dete, kaže majka Sonja Hokins u eseju o tome kako se njena ćerkica udavila. Ovako glasi njena priča.

Nedelja, 22. april, počela je kao normalan dan. Muž je izašao da pozavršava neke poslove, a ja sam bila kod kuće sa decom koja su se igrala u dvorištu u bazenu. Isla NIJE bila u bazenu. NIKADA nije ulazila u bazen.

Ja sam trčkarala od dvorišta do kuće jer sam širila veš za sušenje. Naručila sam nam ručak, a onda rešila da uđem i za Islu napravim i njene omiljene makarone sa sirom.

Znam da sam mužu poslala poruku u 13:04. U kući sam posle toga bila možda dva minuta kada je sin Fin došao i pitao me da izađem napolje.

- Hoću, za minut. Samo da završim ove makarone - rekla sam mu.

Nije delovalo kao da je nešto hitno...nije shvatao ozbiljnost situacije.

Pomislite samo koliko puta vas deca dozivaju, a vi odgovorite da dolazite za minut? Sve bih dala da mogu da vratim vreme i istrčiom, ali prosto, milion puta dotad sam na njihova dozivanja odvraćala sa "Za minut".

Posted by Sonya Hawkins on Monday, July 23, 2018

Nekih minut ili dva kasnije, Fin je opet došao da me pozove da izađem. Izašla sam i zatekla Islu u bazenu, licem okrenutim nadole.

Izvukla sam je i odmah počela sa oživljavanjem. Počela je da povraća, pa sam izvela Hajmlihov manevar. U tom trenutku, shvatila sam da mi treba pomoć i počela sam da vrištim. Komšija je čuo, preskočio ogradu i zamenio me u oživljavanju, dok sam ja utrčala unutra da pozovem Hitnu pomoć. Bilo je 13:09. Stigli su i odvezli je.

Pozvala sam Džeja i otišli smo u bolnicu. Sedeli smo ispred i slušali kako pokušavaju da je ožive, a onda i rečenicu:

"Vreme smrti: 13:38".

Sve mi je bilo kao da sam u filmu, potpuno nerealno.

Pre 34 minuta Isla je bila živa a sad je mrtva. Mora da se nekako okliznula, pala u nesvest i pala u bazen. Imala je samo 12 kilograma. Lekari su nam rekli da, ukoliko je bila u nesvesti, mogla je da se udavi za manje od 30 sekundi. Čitate o takvim užasnim slučajevima, gledate ih u vestima, ali uvek mislite da se to dešava nekom drugom.

Posted by Sonya Hawkins on Monday, April 23, 2018

Međutim, može da se desi svakome, za par sekundi. Nikad ne ostavljajte decu samu pored bazena. Ne idite u toalet, ne pravite sladolede, ne pravite sendviče misleći da ulazite u kuću samo na minut.

Ja nikad nisam brinula jer Isla nikad nije ulazila u bazen. A da li ste znali da se zapravo najveći broj davljenja odigrava dok dete NE PLIVA?

Posted by Sonya Hawkins on Tuesday, July 10, 2018

Dan pre nego što je umrla, zamolila me je da joj stavim malo šminke. Bila je presrećna a ja sad plačem nad ovom slikom jer više nikada neću moći da je mackam šminkom. Nema više Isle i nema cele jede budućnosti koju sam izmaštala.