Gradska sekretaraka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je na sednici Skupštine grada usvojena Odluka o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teriotiji grada Beograda i da ona važi za decu rođenu od 10. jula ove godine.

"Grad Beograd kontinuirano sprovodi odgovornu socijalnu politiku u cilju podsticanja rađanja i podrške porodicama sa decom. U skladu sa mogućnostima budžeta obezbedili smo finansijsku podršku porodiljama za svako novorođeno dete i ukoliko je nezaposlena. Sada smo uveli i podršku majkama trećeg deteta. To praktično znači da porodilje u Beogradu imaju pravo na jednokratno novčano davanje koje ostvaruje svaka porodilja u iznosu od 10.000 dinara, pravo na jednokratno novčano davanje nezaposlenoj porodilji u iznosu od 25.000 dinara i pravo na jednokratno novčano davanje porodilji za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara", istakla je Stanisavljevićeva.

Ona je dodala da jedno pravo ne isključuje drugo, tako da sve porodilje kojima je to treće dete, pored 10.000 dinara koje dobijaju od Grada Beograda, ostvariće i dodatnih 30.000 dinara, što ukupno iznosi 40.000 dinara.

Zahtevi za materijalno davanje za treće dete, kao i za sva druga novčana davanja Grada Beograda porodiljama, mogu se podneti elektronskim putem preko portala e-beba još u porodilištu, ali i preko pisarnice Gradske uprave u Ulici 27. marta 43-45, radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Prilikom podnošenja zahteva, potrebno je da stranka donese očitanu ličnu kartu, a svu ostalu dokumentaciju zaposleni pribavljaju po službenoj dužnosti.