Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar prosvete o borbi protiv narkomanije: 'Država mora da bude strožija po pitanju kažnjavanja roditelja'

Mladen Šarčević najavio je ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije, ali i da će se promeniti koncept polaganja male mature.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će se koncept male mature menjati i da će se deca testirati na svake dve godine.

Takođe, on je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva najavio i ozbiljan rad Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, kao i novih mera države prema kojima će i roditelji moći da budu kažnjeni.

Šarčević je objasnio da je Ministarstvo na čijem je čelu samo stožer borbe protiv narkomanije, u koju su uključena i druga ministartsva i nadležne službe. Ali, prema njegovim rečima, priču o borbi protiv naromanije u školskim klupama trebalo bi izmestiti u porodicu, dok s druge strane država mora da bude jasnija i strožija po pitanju kažnjavanja roditelja. 

Povezane vesti

Šarčević je naveo kao primer da se svega 10 odsto roditelja odazove na skupove organizovane s namerom da se roditelji edukuju o narkomaniji i prevenciji. Sada se, kako kaže, uvode mere gde će direktori škola biti nagrađivani ukoliko se ti sastanci budu više posećivali. 

Takođe, u sklopu priče o borbi protiv narkomanije, Ministarstvo prosvete je uštedelo određena sredstva i u škole će vrartiti oko 150 psihologa. 

Ispitni regionalni centri 

Testovi za detekciju korišćenja droge, podseća Šarčević, ne mogu se koristiti na deci, jer to zakon zabranjuje, to mogu da rade roditelji i zato su bitni Saveti roditelja. Takođe, tu je i policija koja će biti u školama. 

Povezane vesti

Na pitanje, šta s roditeljima koji ne žele da sarađuju, Šarčević kaže da ima dosta načina da se roditelji više uključe u celu priču, pa na kraju krajeva i kazne da koristi i za šta može da rade, npr kažnjeni zbog pravdanja izostanaka.

Govoreći o maloj maturi, Šarčević kaže da su u planu regionalni centri ocenjivanja, ali da je krajnji cilj da se uvede testiranje znanja đaka na svake dve godine. On smatra da to neće biti prenaporno za decu jer će ti testovi biti obična provera znanja.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica