Kompletna rekonstrukcija aleksinačkog porodilišta koje je u sastavu Opšte bolnice u Aleksincu, a koja je podrazumevala renoviranje gotovo iz temelja, koštala je između 55 i 60 miliona dinara, kaže direktor ove zdravstvene ustanove Goran Vidić, a donator je Fondacija "Dragica Nikolić", koja je platila i radove i novu opremu.

Renoviranje porodilišta u Aleksincu počelo je u septembru prošle godine, a uređeno je i obnovljeno nakon 40 godina.

Direktor aleksinačke Opšte bolnice Goran Vidić kaže da je rekonstrukcija podrazumevala zamenu elektro i mašinske instalacije, kao i vodovodne i kanalizacione mreže, kao i rezervno napajanje celokupne bolnice. Zamenjeni su, dodaje, i svi slojevi podova, zidova i plafona.

"Za vreme rekonstrukcije porodilišta adaptirana je i koronarna jedinica i deo operacionog bloka, kao i sanacija mokrih čvorova u zgradi. Takođe, urađen je prilaz bolnici, što će omogućiti nesmetan prolaz sanitetskih vozila, što do sada nije bilo moguće", pojašnjava Vidić.

Osim renoviranja zgrade, aleksinačko porodilište je, kako kaže direktor, dobilo i novu opremu koja im je nedostajala - parni autoklav, aparat za anesteziju, CTG aparat, ginekološke i akušerske instrumente.

Porodilište ima potpuno nov nameštaj, TV monitore, posteljine, dodaje, kao i opremu za majke i bebe i kompletne uniforme za osoblje.

"Donator radova i pripadajuće opreme je Fondacija "Dragica Nikolić". Vrednost radova i nabavljene opreme je između 55 i 60 miliona dinara", navodi Vidić.

Ono sada ima 13 postelja, a svaka soba ima i kupatilo. Vidić pojašnjava da se godišnje u ovom porodilištu rodi oko 300 beba, a u njemu se ne porađaju samo Aleksinčanke, već i žene iz Sokobanje i Ražnja, te ka ovoj bolnici gravitira oko 85.000 stanovnika.

Dok su trajali radovi na rekonstrukciji prethodnih meseci, priča Vidić, dobro su se organizovali, te nije bilo nikakvih komplikacija.

"Za vreme radova na rekonstrukciji rad je bio organizovan tako da su sve trudnice bile upućivane u GAK KC Niš, a u samom odeljenju je bio opremljen prostor za završavanje hitnih porođaja, za koje nije bilo moguće upućivanje u GAK. I u takvim uslovima završeno je 10 porođaja, bez ikakvih komplikacija", pojašnjava Vidić.