Bespovratna sredstva pomoći projektima iz oblasti populacione politike neće odjednom promeniti demografsku sliku, ali će verovatno dati pozitivne rezultate, ocenila je ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

"Merna jedinica u demografiji je 10 godina i sve što mi sada radimo, moći će da se meri demografskim indikatorima za 10 do 15 godina. Ali imamo paralelna iskustva zemalja koje su se bavile podsticajem rađanja primenom određenih mera i bilo je bar ublažavanja pada nataliteta, koji je problem ne samo kod nas, već i u zapadnim zemljama poput Nemačke i Skandinavije", rekla je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je u ponedeljak potpisala ugovore o dodeli 500 miliona dinara bespovratne pomoći za sufinansiranje mera populacione politike za 61 opštinu u Srbiji. Među projektima koji su aplicirali su uvođenje servisa za pranje i peglanje kao pomoć majkama u kućnim poslovima, kao i uvođenje dežurnog vrtića koji radi do 22 sata.

Ona kaže da je bilo interesantnih programa, poput onih za decu sa viškom kilograma i dijabetesom, za prevenciju i popravljanje njihovog stanja.

"Bilo je programa koji su usmereni na edukaciju i fizičku aktivnost, bilo je dosta zahteva za medicinskom opremom kada je u pitanju pedijatrija i ginekologija, onda startaperi koji hoće da ostanu u sredini u kojoj žive ali kažu dajte nam novac za počnemo da radimo...Zatim, neki su tražili finansijsku podrsku da se u sredinama lokalne samouprave reše stambeni problemi", rekla je Đukić Dejanović.