Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mama iz Kraljeva čiju ćerkicu nisu primili u privatni vrtić: 'Vaspitačica mi je rekla da im ne odgovara takva devojčica'

Rukovodstvo jednog vrtića - igraonice u Kraljevu odbilo je da primi na čuvanje jednoipogodišnju devojčicu Sofiju, i to samo zbog toga što ova devojčica nema šaku.

  Izvor: Foto: Profimedia

Sofija sada ima skoro sedamnaest meseci. Rođena je sa deformitetom šake i skraćenom podlakticom, koju lekari nisu ustanovili dok je bila u maminom stomaku.

"Slagaću ako kažem da, u prvom momentu, nisam bili šokirana. Jesam, naravno. Ali, samo do onog trenutka dok je u porodilištu nisam ugledala. Pogled na to majušno biće, učinio je da iste sekunde zaboravim na ručicu. Ona je jedno zdravo dete, napreduje kao i njeni vršnjaci. Prohodala je na vreme, brblja svojim bebećim jezikom. Podjednako se služi rukama, ono što ne može desnom, to uradi levom", objašnjava za "Blic" Nina Patrić (32), Sofijina mama.

Kako objašnjava nedavno su rešili da Sofiju upišu u vrtić kako bi povremeno bila u društvu svoih vršnjaka. Ali, nisu želeli da je upišu u klasično obdanište. U blizini imaju jednu privatnu igraonicu - vrtić, gde postoji mogućnost da se deca pričuvaju na sat ili dva. To im je, kako objašnjava Nina, za početak bilo dovoljno.

Povezane vesti

"Kada sam otišla da se raspitam oko detalja u prvom trenutku vaspitačica je rekla da nema nikakvih problema. Međutim, kada je prišla Sofiji, koja je sedela u kolicima, i videla da nema šaku, promenila je priču. Rekla mi je da ne može ništa da mi kaže bez vlasnika, koji je bio odsutan. Objasnila mi je da će nam za nedelju dana javiti, “jer, bez znanja vlasnika, ne moze takvo dete da primi u grupu", priseća se Nina.

Zaprepašćena se vratila kući. Kaže da u početku nije želela ni da pomišlja da je Sofijina ruka bila razlog za to, ali joj se ceo razgovor uopšte nije dopadao. Tešila je samu sebe da to nije razlog. Međutim, odgovor koji je nakon nedelju dana dobila, potpuno ju je šokiralo.

"Odlazim ponovo kod njih, ali prvi susret sa vaspitačicom već mi je nagoveštavalo da se neće sve lepo završiti. Ona mi se obraća sa rečima "vi beše majka devojčice" i neizgovarajući koje, pokazuje na ruku i pita da li je leva ili desna. U neverici sam joj odgovorila da apsolutno nije bitno. Otišla je u službene prostorije i kada se vratila saopštila mi je da im ne odgovara takva devojčica, zbog druge dece, ali i roditelja kojima to ne bi možda odgovaralo", priča Nina.

Povezane vesti

Vrhunac bezobrazluka, dodaje je taj da su joj ponudili soluciju da može sa detetom da ostane u igraonici, kao i da potpiše saglasnost da ako se detetu nešto dogodi da vrtić apsolutno ne snosi nikakvu odgovornost.

"U potpunom šoku sam se okrenula i otišla. Nisam mogla da verujem da su mi odbili inače potpuno zdravo dete samo zato što im se fizički ne dopada. Bila sam besna. Plakala sam. Nisam mogla da verujem u kakvom svetu mi to živimo, i kome poveravamo decu na čuvanje", razočarano kaže Nina i sa razlogom se pita šta li ih još čeka, kroz Sofijino odrastanje, kad su na "prvoj lestvici" doživeli ovakvo razočaranje.

Direktor: Odbio sam ih iz najbolje namere

Kada su novinari pozvali vlasnika vrtića, "Maša i meda" Ivan Dubovac, odmah je znao o kome se radi i kao opravdanje rekao je da nikada do sada nisu imali ovakav slučaj, kao i da je imao najbolju moguću nameru kada je majku odbio.

U prvom momentu je rekao da je majci objašnjeno da dete može da se igra u igraonici, ali da mora i ona da bude sa njom, ali samo da ne bi došlo do nekog incidenta.

Kada su mu objasnili da majka nije želela da dete dovodi u igraonicu, već je htela soluciju gde se dete čuva na par sati, tada je pokušao da se opravda pominjanjem vaspitačice.

"Ženu nisam upoznao, a možda se ona i vaspitačica nisu dobro razumele. Možda joj vaspitačica nije dobro prenela ono što sam ja rekao", rekao je on.

Međutim, kako je tekao razgovor, vlasnik vrtića je promenio mišljenje, pa je izustio i da je možda pogrešio, ali da svakako nije imao lošu nameru.

"Nisam takav čovek. I sam imam tri ćerke. Krivo mi je što se sve tako dogodilo. Ljudi smo, možemo da pogrešimo. Voleo bih da majka ponovo dođe i da porazgovaramo", rekao je Dubovac.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica