Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da bolje razumeju sudske postupke i upoznaju svoja prava: Aplikacija za decu uključenu u institucionalne procese

Centar za prava deteta najavio je da će pokrenuti virtuelnu aplikaciju za decu koja će im pomoći da razumeju postupke u okviru sistema pravosuđa, socijalne zaštite, obrazovanja i zdravstva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Deca koja su uključena u institucionalne procese će pomoću tih aplikacija moći da sa upoznaju s postupcima u okviru ovih sistema na način koji im je blizak i jasan.

Na taj način deci će biti olakšano da razumeju ponekad komplikovane postupke i upoznaju se sa svojim pravima, a reč je o svim odlukama koje utiču na život dece - u porodici, školi, zdravstvu, lokalnim zajednicama i na nacionalnom političkom nivou.

Povezane vesti

U okviru projekta "The Right of the Child to be Heard" biće proizvedeni i štampani materijali, koji će biti dostupni deci u sudovima, centrima za socijalni rad, školama i zdravstvenim centrima.

Centar za prava deteta takođe radi i na razvoju "mape puta" koja će uključiti institucije i donosioce odluka u pomenutim sistemima u proces identifikovanja prepreka i unapređenja politika i prakse u ovoj oblasti.

I dete učestvuje u donošenju odluke o starateljstvu

Aplikacije će biti kreirane u okviru projekta "The Right of the Child to be Heard" koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji, a u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica