U Beogradskoj filharmoniji se ne krije da su deca njena omiljena publika. Pored toga što orkestar u sezoni izvede trideset koncerata za najmlađe, jednom mesečno se za njih otvaraju vrata kada upoznaju muzičare, njihove instrumente i slušaju kako orkestar priprema koncert sa dirigentom.


Deca u Beogradskoj filharmoniji; Foto: Promo

Klincima je na ovim druženjiima najzabavnije što imaju priliku da dožive kako je to biti filharmoničar jer sede na njihovim mestima u orkestru, odnosno za pultevima na bini Beogradske filharmonije. Mališani su toliko radoznali da neretko otvaraju partiture koje su spremne za probu, pa se ponekad i pobrka koja stranica. Filharmoničarke Tamara i Slavica vode ova muzička druženja i upoznaju decu sa svojim kolegama iz orkestra. Oni im pokazuju različite instrumente i kakav zvuk proizvode, a često se takmiče jedni sa drugima kako bi ubedili mališane da je baš njihov instrument “najbolji”. Na kraju odlučuju deca i uglavnom pobeđuje harfa, udaraljke, mada ne zaostaju ni truba, violina i violinetina, odnosno, kontrabas. 


Čas dirigovanja; Foto: Promo

Na poslednjem druženju, deca su čula melodiju iz crtaća "Mala sirena" na trubi i kako se proizvodi oluja i grmljavina na timpanima. Dopale su im se i činele pošto su slične tanjirima, ali su ih Filharmoničari zamolili da ne probaju da ih "sviraju" kod kuće. Ovo druženje je bilo posebno interesantno zato što su klinci imali i specijalni čas iz dirigovanja. Dirigent Hauard Grifits koji je predvodio Beogradsku filharmoniju na koncertu u petak 18. maja, pokazivao je deci nekoliko načina na koji se predvodi orkestar. Sudeći po reakcijama, u grupi iz beogradskog vrtića koja je ovom prilikom bila u poseti, krije se dosta budućih dirigenta.