U Srbiji svake godine 1.200 žena oboli od raka grlića materice, a više od 600 žena umre, upozorili su predstavnici nevladinog sektora i zatražili od nadležnih državnih organa da se sprovede vakcinacija školske dece protiv HPV virusa i poboljša skrinig za rano otkrivanje ove opake bolesti.

Potpisivanju Deklaracije u Palati Srbija prisustvovala je ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović koja je istakla da je saradnja državnih institucija i nevladinog sektora neophodna u rešavanju društveno odgovornih pitanja kao što je borba protiv raka grlića materice.

Đukić Dejanović je navela da opaka bolest, od koje svakog dana umru dve žene u Srbiji, nije samo zdravstveni već i društveni i populacioni problem, budući da su među obolelima i umrlima uvek i majke i one koje tek treba da se ostvare u toj ulozi. 

"Ako ne počnemo da primenjujemo preporučenu vakcinu protiv HPV virusa, koja je jedna od najmoćnijih alatki u borbu protiv ove bolesti, i ne mobilišemo žene da redovno obavljaju ginekološke preglede, borićemo se sa poražavajućim brojkama i ličnim tugama koje se odražavaju ne samo na natalitet, već i na radnu efikasnost i život uopše", ocenila je Đukić Dejanović.

Ministarka je kao primer dobre prakse navela Australiju koja je vakcinacijom protiv HPV virusa uspela da za deset godina broj obolelih od karcinoma grlića materice sa 22,7 odsto svede na 1,1 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić ukazao je da je Srbija četvrta u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka grliće materice i napomenuo da se ceo svet bori protiv opake bolesti, a da u Evropskoj uniji godišnje umre oko 25.000 žena.

Kako kaže, i vlada i civilni sektor prepoznali su ozbiljnost ovog problema protiv kojeg će se boriti na dva načina - vakcinacijom i preventivnim pregledima.

"Pravilnikom o preporučenoj vakcinaciji želimo da obuhvatimo mlade, i devojčice i dečake, pred početak njihovog reproduktivnog doba. Sem toga, moramo da se dodatno angažujemo jer se, i pored redovnih poziva, žene u Srbiji se slabo odazivaju na skrinig program", naglasio je Vekić na okruglom stolu povodom potpisivanja Deklaracije.

On je dodao da je državnim institucijama neophodna pomoć nevladinih organizacija da bi zajednički pobudili svest građana o značaju preventive i smanjili broj obolelih i umrlih od ove bolesti.

Predsednica Udruženja "Roditelj" koje je inicijator Dekleracije, Gordana Plemić, istkla je značaj udružene borbe državnih i nevladinih institucija kako bi se promenila poražavajuća statistika o broju obolelih i umrlih žena.

"Želimo da pomognemo nadležnima i podignemo svest građana o ovoj bolesti. Zato tražimo od donosioca odluka da počne HPV imunizacija, koja je predviđena pravilnikom o imunizaciji, ali i da se poboljša program skrininga kao sekundarne prevencije", rekla je Plemić. 

Imunolog Univerzitetske dečje klinike Tiršova, Srđa Janković, smatra da se interdisciplinarnim naporima učestalost karcinoma grlića materice može svesti na veoma nizak nivo i približi nuli. 

"Važno je da budemo sinhronizovani i da prenesemo društvu koliko je važno da prihvate imunizaciju i sve druge mere prevencije. Skrinig ostaje primarni i najvažniji", naznačio je Janković.