Inspirisana da mamama i tatama dane roditeljstva učini bezbrižnim, uz podršku Ministarstva zdravlja, Rosa voda je otvorila 15 škola roditeljstva i to u Požarevcu, Ubu, Kuršumliji, Vranju, Surdulici, Sjenici, Svilajncu, Srpskoj Crnji, Bojniku, Batočini, Bosilegradu, Dimitrovgradu, Opovu, Vršcu i Rumi i podržala preko 5.000 roditelja i beba širom zemlje. Uskoro će biti otvoreno još 5 škola čime će postojeća mreža biti osnažena sa ukupno 20 Rosa škola roditeljstva širom Srbije. 

U školama angažovani su iskusni pedijatri, ginekolozi, patronažne sestre i stomatolozi, koji rado pomažu roditeljima u snalažemnju, u, za njih, novim i najbitnijim životnim ulogama. Kroz brojne radionice i predavanja, trudnice i roditelji dobijaće kredibilne savete o ishrani, nezi beba, značaju dojenja, fizičkoj aktivnosti, ali i prvim danima roditeljstva. Lekari i medicinsko osoblje koje vode Rosa škole roditeljstva u domovima zdravlja širom Srbije prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, koja je po poslednjim profesionalnim standardima. 

Prenosimo vam nekoliko važnih saveta, stručnjaka škole roditeljstva:

Ishrana beba

Snežana Stojčić, pedijatar, Rosa škola roditeljstva u Kuršumliji

Kod svake mame postoji dilema da li je njena beba dovoljno jela. Nema mesta za brigu, zbog toga što bebe imaju taj mehanizam samoregulacije. One se jednostavno oglašavaju kada su gladne, putem plača. Pokazatelji da li je beba dovoljno jela jeste kroz merenje telesne težine, koliki broj stolica ima, da li dovoljno vlaži i puni pelene. U prvom periodu poželjno je hranjenje beba na tri sata, jer je to i period koji je potreban da dete svari obrok.  

https://www.youtube.com/watch?v=YJWIdGYVqPM

Zubi u trudnoći

Anđelka Petrović, stomatolog, Rosa škola roditeljstva u Kuršumliji

Danas, trudnice dolaze jednom u tromesečju na obavezne preglede kod stomatologa, gde se blagovremenim pregledima i sanacijom zuba sprečavaju komplikacije do kojih može doći. Predrasude su da zubi stradaju u trudnoći i da beba vuče kalcijum iz zuba. Samo pravilnom higijenom i redovnom sanacijom zuba ne može doći do komplikacija, ni za majku, ni za dete kasnije.

https://www.youtube.com/watch?v=8NCGDoBmnIo

&a href="">Ove godine otvara se još 5 Rosa škola roditeljstva, i to u Bečeju, Nišu, Boljevcu, Užicu i Koceljevi.