Automatska overapodrazumeva overu zdravstvenih kartica elektronskim putem, za sva osigurana lica za koje je,shodno podacima Poreske uprave, uplaćen dospeli doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje.

Poslodavac više nema obavezu podnošenja zahteva za overu zdravstvenih kartica, jer se ona sada vrši automatski na osnovu podataka o plaćenim doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje.

Na samom početku od jeseni 2017.godine  automatska overa zdravstvenih kartica je bila moguća samo sledećim kategorijama lica : za zaposlene i članove njihovih porodica, korisnike penzije, korisnike naknade preko NSZ i još neke kategorije osiguranika.

Od 28.02.2018. godine Republički fond zdravstvenog osiguranja počeo je i  sa automatskom overom zdravstvenih kartica za  one kategorije osiguranika za koje ovaj postupak u početku nije bio moguć: preduzetnike, poljoprivrednike, sveštena lica, samostalne umetnike, inostrane penzionere i još neke kategorije osiguranika.

Overa zdravstvenih kartica i gore  navedenih lica  se obavlja  na osnovu urednih podataka o plaćenim doprinosima za zdravstveno osiguranje koji Fondu bivaju dostavljeni od Poreske uprave.

Sve napred navedeno znači da sa automatskom overom zdravstvenih kartica nema više potrebe za odlazak na šalter Fonda kako bi se izvršila overa zdravstvenih kartica.

Nakon jednog dana od sprovedenog postupka overe kartice ista će biti vidljiva  svim institucijama zdravstvenog sistema, te će  lica moći nesmetano da koriste svoju karticu u zdravstvenim ustanovama.

VAŽNO:

Ukoliko niste sigurni da li je zdravstvena kartica overena, do kog datuma važi overa, da li je poništena i koja je matična filijala na sajtu Republičkog fonda sve navedeno možete proveriti.

U tom slučaju sasvim je dovoljno da kliknete da link http://www.rfzo.rs/index.php/osiguranalica/ekartica/nacinproverekartice/34-ekartica/726-proveraovere koji će vas odvesti na stranicu Republičkog fonda namenjenu proveri isprave o osiguranju.

Nakon pristupa navedenoj stranici potrebno je da u odgovarajuća polja napišete broj zdravstvene kartice , koji se nalazi na njenoj poleđini, ispod bar koda, kao i svoj LBO, koji se nalazi na prednjoj strani kartice. Pritiskom na polje "Pokrenite pretragu" prikazaće se rezultati.

Bojana Bogojević

Diplomirani pravnik sa položeni m pravosudnim ispitom

Specijalista za pravne aspekte korporativnog upravljanja