Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom: Koliko će para dobijati roditelji novorođenih blizanaca?

Kada na snagu stupa primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, kao i šta se dešava kada roditelji dobiju blizance, objašnjavaju iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Roditelji koji dobiju prvo dete posle 1. jula mogu da računaju na jednokratnu novčanu pomoć od 100.000 dinara. Ukoliko se prvenac pak rodi do tog datuma, ostvariće pomoć po starom. Novopropisana naknada za drugo, treće i četvrto dete se dobija za sve mališane rođene od 1. januara ove godine.

E, sad se vratimo blizancima...

Povezane vesti

- Ukoliko su nekome blizanci prva deca a rođeni su pre 1. jula, onda se za prvorođenog blizanca dobija 38.000 dinara jednokratne pomoći po trenutnom iznosu roditeljskog dodatka, ali drugi blizanac dobija novac po novom pravilu - po 10.000 dinara mesečno do navršene druge godine. Ukoliko roditelji već imaju dete, pa blizanci budu drugo, odnosno treće dete, prvi blizanac dobija naknadu namenjenu za drugo dete (po 10.000 dinara do navršene druge godine), a onaj koji se rodio kasnije dobija naknadu za treće dete (po 12.000 dinara mesečno u narednih deset godina). Ako imaju dvoje dece pa dobiju blizance, prvi blizanac dobija naknadu kao treće dete, a drugi kao četvrto (po 18.000 dinara u toku 10 godina) - rečeno nam je u Ministarstvu za rad.

Ukoliko su roditeljima blizanci prva deca, a rode se nakon 1. jula, prvorođeni će dobiti jednokratnu pomoć od 100.000 dinara. Novac će se uplaćivati direktno majkama na račun.

- Ukoliko majka izgubi, recimo, prvo dete, pa ponovo rodi, to rođeno dete joj se računa kao drugo i dobija naknadu za drugo dete. Majci se računa svako dete koje je rodila - objasnili su nam u Ministarstvu.

 Činjenice

- ukoliko dobijete prvo dete pre 1. jula, novčanu naknadu dobijate po starom sistemu - 38.000

- ukoliko prvo dete dobijete nakon 1. jula, imate pravo na novčanu naknadu od 100.000 dinara

- svako ko je od 1. januara ove godine dobio drugo, treće i četvrto dete ima pravo na novčanu naknadu propisanu novim merama

Povezane vesti

Podsticajne mere

- 100.000 dinara za prvo dete

- 10.000 dinara dve godine za drugo dete

- 12.000 dinara u toku deset godina za treće dete

- 18.000 dinara svakog meseca za četvrto dete 10 godina

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica