Preliminarne liste upisane dece biće objavljene 11. juna, žalbe će se podnositi do 20. juna, nakon čega će konačne liste biti objavljene krajem narednog meseca. Zahteve za upis moguće je predati i elektronski.

Konačan broj slobodnih mesta u vrtićima biće poznat do početka konkursa, odnosno do ponedeljka, rekao je ranije gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

On je pozvao direktore svih 17 beogradskih predškolskih ustanova "na maksimalnu odgovornost u ovom procesu". "Insistiram na transparentnosti, na fer procesu i na tome da su kriterijumi isti za sve. Zaista nema mesta bilo kakvim propustima kada su deca u pitanju, a sa upisima preko veze je završeno, rekao je nedavno Gak na sastanku sa direktorima vrtića.

On je pozvao i roditelje da se na vreme informišu šta je od dokumentacije potrebno za upis.

Uoči prošlogodišnjeg konkursa na listi čekanja je bilo skoro 10.000 dece, dok se ova radna godina za predškolske ustanove završava sa smanjenom listom od 3.500 dece, saopšteno je ranije iz Gradske uprave.

"Radimo sve na stvaranju što većeg broja novih mesta u vrtićima pre svega adaptacijom prostora. Ove godine očekujem da otvorimo još oko 2.000 novih mesta", rekao je Gak.

On je naveo i da u beogradskim vrtrićima ima više od 70.000 dece, što je oko 20.000 više u odnosu na 2013. godinu.

Interesovanje za vrtiće svake godine raste, a prioritet pri upisu imaju deca iz društveno osetljivih kategorija, deca zaposlenih roditelja i studenata, svako treće i naredno dete u porodici i deca čija braća i sestre već idu u vrtić.