Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mjuzikl za decu: 'Tesla i bitka na magnetnom polju' i ove godine na repertoaru Narodnog pozorišta

U godini jubileja – sto šezdeset godina od rođenja Nikole Tesle, Dečji kulturni centar Beograd, potrudio se da obogati svoje programe pravom muzičko - scenskom poslasticom, mjuziklom za decu, pisca Nebojše Romčevića i kompozitorke ...

  Izvor: Foto: Promo

Predstava je premijerno izvedena 1. decembra 2016. godine, a svoje dalje izvođenje nastavlja i u 2018. godini na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta.

Svesrdnu pomoć, imali smo od Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda, kao i prijatelja naše dece, brenda Tesla i brenda Srećna planeta. U skladu sa značajem i veličinom ovog zahtevnog projekta, Narodno pozorište u Beogradu, pokazalo se kao idealan partner u ovoj važnoj misiji.

Na putu osmišljavanja jednog ovakvog mjuzikla, vodili smo se brojnim dečjim pitanjima, nedoumicama i strahovima. Glavna junakinja, devojčica Luna, vodi život u dvadeset prvom veku, okružena izumima koji ne bi postojali da nije bilo Nikole Tesle. Njen najveći strah bio je strah od buke Groma. 

Da li je Tesla razumeo jezik gromova? Da li je izumeo ne samo dvadeseti, nego i čitav dvadesetprvi vek? Da li je Teslina strategija mira - inspiracija za generacije koje dolaze? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja, naći ćete u prvom mjuziklu za decu "Tesla i bitka na Magnetnom polju", u kome Tesla i devojčica Luna pomažu Gromu i Aparatima da oslobode maleni narod Elektrona, iz kandži pohlepne vladarke Jednosmerne struje - Alave. 

Da li će Alava, pored svega što ima, poželeti i drugaricu, ili će sačuvati Jednosmerno carstvo? Otkrićemo u čudesnom muzičkom putovanju po zemlji Elektropiji, u potrazi za porobljenim Elektronima. Samo jedan slobodan Elektron dovoljan je da pokrene lančanu reakciju, a ishod bitke na Magnetnom polju, do kraja će biti neizvestan.

REČ PISCA

U ovu priču pošao sam bez želje da Tesli podignem još jedan spomenik. Savremeni svet je spomenik Nikoli Tesli. Želeo sam, a u tome sam imao podršku svih autora, da Teslu učinim čovekom koji sanja i raduje se poput deteta. Rekao bih da je vanvremenska humanost, a ne inteligencija ono što Teslu čini genijem. Veliki čovek u njemu je rodio velikog naučnika. Čovek koji se igra je čovek koji stvara. Svi ostali proizvode. 

Nebojša Romčević

REČ KOMPOZITORA

Ideju da napravim ovaj mjuzikl, dobila sam gledajući u najlepše nacrtanog Teslu, ilustratora i animatora Branislava Brkića. Okupljajući ekipu autora za realizaciju, pre svega za libreto (Romčević), koji mi je kao producentu i kompozitoru bio najvažniji, kao i za koreografiju i režiju (Makarević), shvatila sam da teslijanska energija spaja ljude, baš kao u "Strujnom kolu", završnici našeg mjuzikla. Igra i mašta, pre znanja, uvek prethode velikim dostignućima, zato su u našem kolu, baš kao i u publici, izbrisane razlike između velikih i malih, profesionalnih glumaca i dece.

Leontina Vukomanović

  Foto: Promo

režija i koreografija Đorđe Makarević

po ideji Branislava Brkića

dizajn i animacija Branislav Brkić

muzički aranžmani Zoran Radetić

kostimograf Ida Ignjatović

scenograf Ana Nesimovski

LICA

GROM, Đorđe David Nikolić 

NIKOLA TESLA, Marko Marković

ALAVA, Dušica Novaković

PRVI MRAČAK, Lazar Dubovac 

DEVOJČICA LUNA, Lena Stamenković*/Dunja Jeličić*

PRVI ELEKTRON, Vuk Trnavac **

DRUGI ELEKTRON, Marta Vučetić **

TREĆI ELEKTRON, Matija Mažić*

DRUGI MRAČAK, Mateja Vukašinović *

TREĆI MRAČAK, Igor Lazarević *

ČETVRTI MRAČAK, Nikola Brun * 

TELEVIZOR, Anđela Džaferović*

DALjINSKI, Ema Simonović *

MIKSER, Nika Rambosek*

TELEFON, Ivona Rambosek *

LAMPA, Anđelija Milenković *

GOST ELEKTRON, Darija Vračević*

OBLACI I ELEKTRONI, Ansambl Hora Čarolija 

*deca iz Hora Čarolija **deca iz Studija kulture govora i glume DKCB 

Projekat pod pokrivetljstvom je Grada Begrada – Sekretarijata za kulturu Gradske uprave grada Beograda

PRODUKCIJA Dečji kulturni centar Beograd 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica