Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mame promenile zakon: Porodilje u Srbiji će primati naknade bez kašnjenja

Dvesta pedeset mama organizovanih u okviru kampanje 'P(B)ravo za mame' izdejstvovale su da od 1. jula 2018. godine porodilje primaju porodiljske naknade bez kašnjenja i direktno iz budžeta, što će zaustaviti praksu višemesečnih ...

 Izvor: Foto: Promo

Do promene je došlo tako što je svaka mama lobirala 1 na 1 u Skupštini kod poslanika i poslanica, a ova kampanja jasan je primer da građani i građanke imaju moć da promene stvari oko sebe. Ovu volontersku kampanju su pokrenula tri udruženja- Srbija u pokretu, Centar za mame i Roditelj 2014. godine sa ciljem izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom i poboljšanjem finansijskog statusa porodilja.

"Usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom pobeda je građana Srbije i konačan dokaz da moć leži u građanima. Ovo je prvi put u istoriji Srbije da su građani organizovano razgovarali sa poslanicima i izdejstvovali da se promeni zakon koji će živote desetina hiljada porodica učiniti lakšim", saopštila je Ana Babović, vođa kampanje Pravo za mame i osnivačica udruženja Srbija u pokretu.  

"Iako je trebalo više od tri godine da se zakon izmeni, važno je da je država prepoznala probleme sa kojima se porodilje bore i da je napravila pravi korak ka rešavanju tog problema. To pokazuje samo šta sve žene mogu da postignu kada se udruže", izjavila je Jovana Ružičić iz udruženja Centar za mame.

Osim promene člana 14, stava 7. Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, po kojem će od jula sledeće godine porodiljska naknada biti uplaćivana direktno na račun porodilja, izmenama je proširen i broj žena koje će tu naknadu i primati.

"Do sada su na to pravo imale samo zaposlene žene, a od sledeće godine će naknadu za porodiljsko dobiti i majke koje su u periodu od 18 meseci pre rađanja ostvarivale prihode, a u momentu rađanja deteta su nezaposlene i nisu primale naknadu po tom osnovu, ali i majke koju su obavljale samostalnu delatnost, koje su nosilac poljoprivrednog porodičnog gazdinstva, koje su potpisale ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o delu i autorskom delu", izjavila je Gordana Plemić iz udruženja Roditelj.

Povezane vesti

Najnovije

Vesti

Porodica