Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čiri, miri da imaš dvadeset četiri: Danas obeležavamo Tucindan!

Srpska pravoslavna crkva, dva dana pre Božića obeležava Tucindan. Pročitajte zbog čega ovaj praznik nosi baš takvo ime i kakva verovanja se vezuju za decu...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pravoslavna crkva obeležava Tucindan, narodni praznik koji se uvek proslavlja 5. januara, odnosno dva dana pred Božić.

Prema srpskom verovanju, ovo je dan kada se kolje pečenica za Božić. I samo ime praznika navodi na ovaj zaključak - naime, nekada se prase ili jagnje koje će biti posluženo za praznik dva dana kasnije "tuklo" - ubijalo sekirom ili nožem, pa odatle i naziv - Tucindan.

Ovaj običaj se u Srbiji verovatno zadržao još iz paganskih, mnogobožačkih vremena i bio je u vezi sa prinošenjem žrtve. Vremenom, crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer posle Božićnog posta, dugog šest nedelja, sa mrazevima i zimom koja je u ove dane obično najjača, jaka hrana dobro dođe.

Povezane vesti

Za božićnu pečenicu se bira najlepše prase ili jagnje, mada neki pripremaju i ćurku ili kokošku. Životinja treba da bude bela, bez belega i telesnih nedostatka. Peče se sutradan, na Badnji dan, a jede za Božić.

Mnogo je običaja vezanih za Tucindan. U nekim krajevima Srbije, sutra domaćice počinju uređivanje kuće i spremanje hrane za Božić. Takođe, veruje se da se na Tucindan ne sme davati ništa iz kuće jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog doma.

Tucindan je vreme kada se tradicionalno vraćaju dugovi da čovek ne bi bio dužan sve do sledećeg Božića.

Povezane vesti

Na Tucindan, kažu stariji, nikako "ne valja" tući decu, jer će cele godine biti nevaljala i jer će im, veruje se, izaći čir na svakom mestu gde su udarena.

Ako nekoga i slučajno udarite, taj mora brzo da izgovori: "Čiri, miri da imaš dvadeset četiri".

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica