Nastavnica iz Srbije je uvrštena u 50 najboljih kandidata za nagradu od milion dolara - "Global Teacher Prize" 2018. god, što je objavljeno na sajtu globalteacherprize.org. Ustanovljena pre četiri godine sa fondom od milion dolara, ovo je najveća među nagradama namenjena prosvetnim radnicima.

Željana Radojčić Lukić je ušla u najuži izbor za ovu nagradu od skoro 40.000 nominovanih iz 173 zemlje sveta. Reč je o nastavnici osnovne škole “Milan Rakić” iz Banje Vrujci, koja je opisana kao najinovativniji prosvetni radnik u Srbiji, sposobna da seosku učionicu pretvori u, kako sama opisuje "magično selo" u kome je fokus na umetnostima i zanatstvu. U Željaninom "magičnom selu" igranje i učenje na otvorenom je uobičajeno, a deca se bave tkanjem, sadnjom biljaka, krojenjem, šivenjem, pecanjem, crtanjem i igranjem sa zaboravljenim igračkama dok uče o svetu, a njihova kreativnost i radoznalost se neguju.

Njen pristup zasniva se na uverenju da stimulativno okruženje podstiče produktivnost učenja i svoj pristup prenosi i na lokalnu zajednicu organizovanjem festivala “Kreativna magija”, ističući internacionalni stil maštovitih kostima i aktivnosti.  Nastavnici iz regiona posećuju njen festival i oblače se kao likovi iz bajki kako bi učestvovali na predavanjima i usvajali njen metod, a i mladi studenti, najčešće iz urbanih sredina imaju priliku da dožive tradicionalne seoske umetnosti i zanate. Predstavljajući svoj rad na društvenim mrežama zadobila je veliku popularnost širom zapadnog Balkana.

Ova nagrada ima za cilj izbor nastavnika koji je dao izuzetan doprinos ovoj profesiji , kao i da bi istakla važnost koju imaju prosvetni radnici u društvu. Nagradom se afirmišu pojedinci koji svojim radom transformišu živote mladih, a svetskoj javnosti ukazuje na izuzetan rad nastavnika širom planete.

Na listi od 50 izabranih su predstavnici 33 zemlje. Ističući njihov rad, Varkley fondacija želi da podstakne na javne rasprave o značaju prosvetnih radnika.  Pobednik će biti proglašen u subotu 18. marta 2018. godine na Svetskom forumu za obrazovanje i veštine (Global Education and Skills Forum) u Dubaiju.

"Čestitam Željani Radojčić ulazak među 50 najboljih. Nadam se da će njena priča inspirisati sve one koji žele da se bave prosvetnim radom, kao i da će ukazati na neverovatan svakodnevni doprinos nastavnika širom sveta", rekao je osnivač Varkly fondacije i "Global Teacher Prize", Sani Varkli i dodao kako Varkley fondacija namerava da nastavi zalaganje da se reafirmiše uloga prosvetnih radnika kao jednog od najcenjenijih zanimanja u svakom društvu.

"Impresionirani smo pažnjom koju je Global Teacher Prize privukla veliku ove godine. Skoro 40.000 nominacija i prijava koje smo primili iz celog sveta svedoče o postignućima prosvetnih radnika i ogromnom uticaju koji oni imaju na naše živote", rekao je Varkli

Sa liste od 50 izabranih, za finalni izbor je selektovano 10 nastavnika od strane komiteta za dodelu nagrade, a njihova imena će biti objavljena u februaru. Pobednika će izabrati Akademija nagrade. Svih 10 finalista će biti pozvano u Dubai na ceremoniju dodele nagrada na Svetskom forumu za obrazovanje i veštine (Global Education and Skills Forum - GESF) 18. marta sledeće godine, gde će biti proglašen pobednik.