Izmenama zakona o javnom redu i miru, koje bi ove nedelje trebalo da budu usvojene u Skupštini, previđa se se kazna od 50.000 do 100.000 dinara onome ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Ukoliko to čine mlađi od 14 godina, odgovornost snose roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Novac ili društveno koristan rad

"Oni su odgovorni ukoliko dozvole deci da koriste petarde. To znači da će oni pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost i plaćaće kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati", objasnili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Odgovornost roditelja proširena je i novim Zakonom o osnovama obrazovanja i vaspitanja. Tako sada mame i tate plaćaju ukoliko ne upišu dete na vreme u predškolski program ili školu, ali i ako u roku od osam dana ne opravdaju izostanke iz škole, i to između 5.000 i 100.000 dinara.

Takođe, roditelji odgovaraju ukoliko deca upotrebljavaju alkohol, duvan, narkotike, unose oružje u školu ili upotrebljavaju mobilne telefone kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja. Kazne od 30.000 do 100.000 predviđaju se roditeljima nasilnih đaka.

"Pod nasiljem i zlostavljanjem podrazumeva se svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanja koje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta, učenika i odraslog", navodi se u Zakonu.

Kazne za pojas, auto-sedište

Za razliku od prethodnih, Zakon o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti u saobraćaju, koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, kažnjava roditelje koji se neodogovorno ponašaju prema deci.

Tako će oni koji mališane ne vezuju u automobilu ili ne koriste auto-sedištu, plaćati i do četiri puta veće kazne.

Direktor Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović ističe da poenta nije u kaznama, već u odgovornom ponašanju roditelja.

"Problem je što je stepen svesti roditelja o tome šta se sve dešava ako deca nisu obezbeđena na adekvatan način kod nas jako nizak. Mnogi smatraju da je dete najbezbednije u njihovom naručju, oni veruju da je najgore što može da se desi u slučaju sudara da se dece malo prevrne, a najveći broj dece koja poginu u saobraćaju bude u svojstvu putnika", kaže Okanović.

"Izmenama se predviđa kazna od 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja vozilom. Takođe, razmatra se uvođenje prakse da policija obavesti Centar za socijalni rad ukoliko roditelji nebezbedno prevoze decu", kaže Okanović.