Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svetski dan deteta - danas oni imaju reč!

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece, a tim povodom mališani će biti gosti Skupštine Srbije gde će postavljati pitanja narodinim poslanicima.

 Izvor: Foto: Shutterstock

U Srbiji 8,4 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, saopštio je danas UNCEF povodom obeležavanja Svetskog dana deteta.

Po tim podacima, skoro 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mladje od pet godina nema adekvatnu ishranu, a 50 odsto dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić. Samo devet odsto najsiromašnije dece i šest odsto dece iz romskih naselja pohadja vrtiće.

Navedeno je da skoro 80 odsto dece koja žive u ustanovama su deca sa smetnjama u razvoju, a da je više od 40 odsto dece izloženo nasilnim metodama, disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj.

UNICEF podseća da će danas na Svetski dan deteta, deca širom sveta pa tako i u Srbiji ukazati na najveće probleme sa kojima se suočavaju.

Tim povodom danas će u Skupštini Srbije biti predstavjeni rezultati istraživanja, u kojem su deca, posebno ranjiva deca, iskazala svoje mišljenje o tome kako vide problem nasilja i dala predloge kako ono može da se spreči.

Istraživanje je sprovela organizacija Prijatelji dece Srbije, a kao deo procesa razvoja nacionalnog strateškog okvira za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.

Svetski dan deteta su ustanovile Ujedinjene Nacije 1954. godine.

Povezane vesti

U Skupštini Srbije danas deca postavljaju pitanja poslanicima

U Srbiji se danas, kao i širom sveta, obeležava Svetski dan deteta, uz podsećanje na neophodnost ostvarivanja prava dece.

Povodom Svetskog dana deteta, u zgradi Narodne skupštine u Beogradu biće organizovana Dečja sednica na kojoj će deca postavljati pitanja državnim funkcionerima i poslanicima. Zаmenicа zаštitnikа grаđаnа zа prаvа detetа i rodnu rаvnoprаvnost Gordаnа Stevаnović čestitаlа je deci 20. novembаr, Svetski dаn detetа, uz poruku dа su prаvа detetа neotuđivi deo univerzаlnih ljudskih prаvа o kojimа se ne sme i ne može pregovаrаti.

Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović ukazala je na značaj učenja dece o pravom smislu tolerancije, ocenivši da je obaveza celog društva da deci omogući najbolje uslove za odrastanje.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica