Maloletni S. V, K.V i D.R, koje Više javno tužilaštvo tereti za krivično delo nasilničkog ponašanja protiv učenice i vršnjakinje B. N. (16) u Tehničkoj školi "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu, naći će se brzo pred sudijom za maloletnike Višeg suda u Kragujevcu.

Preti im širok spektar kazni, od ukora pa do boravka u domu zatvorenog tipa. Oni su, kako je policija zaključila, tukli svoju drugaricu iz odeljenja, 13. oktobra ove godine, za vreme malog odmora između petog i šestog časa u poslepodnevnoj smeni, pre časa veronauke.

Suzana Grujović, sudija za maloletnike Višeg suda u Kragujevcu kaže da "do sada nije stigao zahtev za sprovođenje istrage, ali su moguće kazne za maloletna lica starija od 14 godina".

- Njima će se izreći mera na osnovu procene stručnog tima Centra za socijalni rad, tužioca i mene. Onda ćemo da razmatramo njihove lične sposobnosti, težinu krivičnog dela, uslove u kojima žive. Mera koja može da se odredi je od ukora, pa preko pojačanog nadzora strateljstva od strane roditelja, pa do upućivanja u vaspitnu ustanovu - kaže sudija Grujovića za "Blic".

Vaspitna ustanova za maloletnike može da bude poluotvorenog tipa koje se nalaze u Beogradu, Knjaževcu i Nišu, dok je u Kruševcu zatvorenog.

- Ako je u poluotvorenom tipu, onda idu u školu, pa se vraćaju nazad u ustanovu, vaspitačima podnose izveštaj gde su bili, šta su radili, kako su prošli u školi... Ako su u ustanovi zatvorenog tipa, onda odatle ne izlaze. Pod nadzorom su 24 sata sa čuvarima, koji su naoružani. Roditelji za decu stariju od 14 godina ne odgovaraju za njihova krivična dela, jedino su materijalno odgovorni u parničnim postupcima, ukoliko neko od oštećenih traži nadoknadu - dodala je Suzana Grujović.