Sezona respiratornih infekcija je u punom jeku. Veliki broj ljudi je zaražen, a s obzirom da se infekcija prenosi kašljanjem, kijanjem i neposrednim kontaktom sa obolelom osobom, virusi se brzo i lako šire. 

Deca su najviše ugrožena, posebno mališani koji borave u vrtićima i školama.

Kako bi zaštitili dete od virusa, roditelji bi trebalo da obrate posebnu pažnju na prevenciju, odnosno jačanje imuniteta. Kako to postići? U pomoć nam mogu priteći korisne, odnosno probiotske bakterije. 

Probiotikom do zdravlja

Šta su probiotici?

Probiotici su živi hranljivi mikroorganizmi. Najpoznatija su bifidobakterije i laktobacili koje se dodaju jogurtu i drugim mlečnim proizvodima. Rast i aktivnost ovih korisnih bakterija zavisi od materija koje su im na raspolaganju, a veliki broj njih potiče iz hrane.

Crevna flora je veoma značajna za razvoj i funkcionisanje imunog sistema kod dece i odraslih. Korisne bakterije, koje su prirodno nastanjene u crevima, jačaju odbrambene sposobnosti organizma, pomažu u prevenciji alergije, a mogu sprečiti i rast štetnih bakterija.

Kada se beba rodi, njena creva su sterilna, ali se već u prvim satima "doseljavaju" bakterije iz majčinog digestivnog trakta. Takođe, zahvaljujući majčinom mleku, kod bebe se povećava broj "dobrih", probiotskih bakterija (laktobacilus i bifidobakterije), koje su odgovorne za jačanje imunog sistema.  

Nakon dojenja, deci bi trebalo pomoći da održe prirodni balans crevne flore, kako bi ojačali njihov imunitet i tako sprečili razvoj akutnih bolesti. 

Virusima je odzvonilo

U tu svrhu se danas sve više koriste sinbiotici (ProbioKid immuno) - preparati koji predstavljaju kombinaciju probiotskih bakterija i prebiotika.

Šta su prebiotici?

Prebiotici su hrana koja je potrebna korisnim bakterijama. Oni se prirodno nalaze u banani, cikoriji, belom luku, praziluku, artičokama, špargli. To su tzv. fruktooligosaharidi, a galaktooligosaharidi se nalaze u majčinom mleku. 

Kontinuiranom primenom ProbioKid immuno dokazano se smanjuje učestalost respiratornih infekcija, učestalost upotrebe antibiotika, pojave povišene telesne temperature, kašlja, rinoreje (sekrecije iz nosa) i broj dana odsustva dece iz kolektiva (i roditelja sa posla).

ProbioKid Immuno se koristi jednom dnevno, tako što se sadržaj kesice rastvori u soku, vodi, čaju ili nekom drugom napitku po želji. Za postizanje optimalnog efekta preporučuje se kontinuirana upotreba tokom perioda od nekoliko uzastopnih meseci.