Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Danas slavimo Svetu Petku - ukrasite dom cvećem, a devojčicama obucite nove haljinice

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetu Petku, praznik posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi.

 Izvor: Foto: Profimedia

Sveta Petka je kod Srba veoma poštovana i slavna svetiteljka koja se smatra zaštitnicom žena, kao i čuvarkom siromašnih i bolesnih. Vernici joj se obraćaju za pomoć kroz molitvu, posebno na današnji dan, tražeći spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

Rođena je u gradu Epivatu, kod Kalitrakije u Maloj Aziji krajem 10. veka, poticala je iz imućne i pobožne porodice, a prema nekim izvorima poreklom je Srpkinja. Zamonašila se posle smrti roditelja u crkvi Svete Sofije u Carigradu, a posle toga je provela godine u pustinji u postu, molitvi i usamljeničkom životu. Prema predanju, u snu joj se javio anđeo i uputio je u otadžbinu da širi veru Hristovu.

Povezane vesti

Njene mošti su prenošene mnogo puta, a na molbu kneginje Milice, počivale su i u Beogradu. Danas se u kapeli Svete Petke nalazi samo njen mali prst.

Kalemegdanska kapela Svete Petke sagrađena je na izvoru Svete Petke, za čiju vodu se veruje da deluje isceljujuće na očne bolesti.

Smatra se da je Sveta Petka ženski praznik, pa se ovoj svetici obraćaju žene svih vera i nacija.

Prema narodnim običajima, danas žene ne bi trebalo da mese, kuvaju, šiju, peru veš ili rade bilo koji posao u kući kako ne bi navukle gnev svetiteljke i da im tokom godine ne bi trnule ruke.

Danas mlade devojke treba da beru cveće i njime ukrase svoj dom kako bi u njima cele godine vladala sloga i mir, dok se devojčicama oblače nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila sreća.

Devojke bi trebalo da pojedu parče slavskog kolača i da sačuvaju mrvice, pa će te noći u snu videti svoju sudbinu i budućeg muža.

Povezane vesti

Prema nekim izvorima, Sveta Petka se nalazi na šestom mestu kao jedna od najvećih slava u Srbiji. Slavska trpeza na dan Svete Petke se ne sklanja do sutradan, a kada svi gosti odu, domaćica bi trebalo da okadi trpezu tri puta kako bi svetica posetila i blagosiljala njen dom.

Sveta Petka, istorijska ličnost svrstana u red svetih, smatra se jednom od najvećih misionarki hrišćanske vere i poštuje se u celom pravoslavnom svetu. Veruje se da se na njenom grobu dešavaju čuda, a da je voda koja se obično nalazi pored njenih hramova lekovita.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica