Sa tržišta je povučena čokolada "Banat" zbog plesni, a vlasnik kompanije "Svislajon" u okviru koje ta fabrika posluje, Rodoljub Drašković, rekao je da ne zna šta se dešava i da već tri meseca nije u Srbiji.

Kako piše "Politika", redovnom kontrolom u magacinu proizvođača, koji posluje u okviru grupacije "Svislajon Takovo", inspektori su ustanovili ovu nepravilnost i naložili toj kompaniji povlačenje kompletne serije mlečne čokolade sa visokim sadržajem mleka - u pakovanju od 90 grama.

"Svislajon" je ovu informaciju već objavio na svom sajtu i pozvao potrošače koji su kupili proizvod iz serije L 21.10.2018. da ga zamene u njihovim radnjama.

Nenad Vujović, načelnik poljoprivredne inspekcije, potvrdio je da je ova nepravilnost uočena tokom redovne kontrole pogona konditorske industrije, koja i dalje traje.

"Uzorkovanje je rađeno u magacinu fabrike "Banat". Kako smo obavešteni, povučena je sva čokolada, a deo ove serije, po našim saznanjima, izvezen je i u Makedoniju", rekao je Vujović.

Kako objašnjava, plesan je zapravo buđ, a reč je o nehigijenskoj neispravnosti proizvoda, verovatno kao posledici dužeg stajanja u magacinu.

Vujović ističe da je proizvođač postupio po zakonu, objavivši ovu informaciju na svom sajtu. Opoziv proizvoda uobičajena je praksa svuda u svetu, ali i obaveza po domaćim propisima, mada proizvođači to često izbegavaju, napominje beogradski list.

"Svislajon Takovo" prestaje da proizvodi svih 18 spornih "Juvitana" kašica i sokića za bebe

"Svislajon", u vlasništvu Rodoljuba Draškovića, fabriku čokolada "Banat" iz Vršca kupio je sredinom prošle godine od požarevačkog "Bambija", čime je Drašković proširio asortiman u svom lancu prodavnica "Slatka kuća".

Ova fabrika mesečno proizvodi oko 2.000 tona čokolade, a toliko i proda, i to oko 40 odsto na domaćem, a ostalo na izvoznim tržištima, navodi "Politika".

List podseća da je "Svislajon" novembra prošle godine bio u centru skandala zbog spornih dečjih kašica "Juvitana".