Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male boginje odnele prvu žrtvu na Kosovu: Nadzor pojačan u čitavoj Srbiji

U Srbiji je otpočela primena mera pojačanog nadzora, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U Prištini male boginje ima oko 100 građana, a morbile su odnele i jedan dečji život. Epidemija je zabeležena posle 16 godina. Boginje su se pojavile i u srpskim enklavama na Kosovu. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro obolelih, dok je osmoro lica bilo u dodiru sa obolelima. Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Povezane vesti

Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumeva hitnu prijavu sumnje na obolevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko lečenje, a pre svega hitnu vakcinaciju, pre svega dece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mere sada primenjuje i Dom zdravlja u Gračanici.

"Napravili smo reviziju centralne kartoteteke u Gračanici i u lokalnim ambulantama, u Lapljem Selu, Čaglavici, u trijaži su obuhvaćena deca 0-18 godina", ukazuje pedijatar Sonja Rakočević.

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju.

Prema rečima epidemiologa Goranke Lončarević sa Instituta "Batut", reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

"Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila", dodaje Lončarevićeva.

Povezane vesti

Taj student smešten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gde veruju da će posle letnje pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode decu da prime vakcine, pre svih MMR, koja štiti i od malih boginja.

"Ono što je bitno je da je procenat vakcinisane dece solidan", navodi Jadranka Ajanović, direktorka DZ u Vranju.

"Malo je onih koji neće uopšte, oni potpišu izjavu, i prihvataju time odgovornost", ukazuje Nevena Sabljić, načelnica Dečjeg dispanzera DZ Jagodina.

Povezane vesti

Većina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

"Od 2016. ima 9.000 obolelih. U Ruminiji 43 smrtna ishoda, epidemiija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu", upozorava Goranka Lončarević.

Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica