Podaci pokazuju da devojčice u Srbiji završavaju srednje škole i fakultete više nego dečaci, ali se žene kasnije u životu ređe nalaze na pozicijama odlučivanja. Iako se nalaze na istim pozicijama i obavljaju iste poslove, žene su manje plaćene od muškaraca. Podela na tzv. "muške" i "ženske" profesije i zanimanja i dalje dominira.

Na događaju "Devojčice imaju reč", koji će se održati danas od 17 do 19 časova, sa devojčicama i dečacima razgovaraće uspešne žene iz Beograda, iz sveta  kulture, umetnosti, obrazovanja, preduzetništva i medija - Anja Suša, pozorišna rediteljka; Ivana Zarić, novinarka i voditeljka; Jelena Vasilev, ekspertkinja za digitalne komunikacije i društveno odgovorno poslovanje; Jovana Paljić, saradnica za saradnju sa lokalnom zajednicom.

Po uzoru na uspešnu kampanju "Inspiring girls" iz Velike Britanije čiji je cilj osnaživanje devojčica, CRTA je pokrenula istoimenu kampanju i u Srbiji. Ovu kampanju, koja se danas realizuje i u Španiji, Čileu, Zambiji i Italiji, pokrenula je Miriam Gonzalez Durantez 2013. godine.

U okviru kampanje, žene se vraćaju u škole gde volonterski posvećuju sat svog vremena razgovoru sa devojčicama od 10 do 14 godina. Na taj način devojčice dobijaju priliku da se informišu o brojnim zanimanjima i mogućnostima koje mogu da izaberu u karijeri i životu.

U kampanju u Srbiji aktivno će biti uključeni i dečaci, kako bi bili upoznati sa čime se sve u svojoj karijeri i životu susreću žene – njihove drugarice, sestre, mame, i kako bi spremno učestovali u izgradnji ravnopravnog društva.