Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budite zdravi svojoj deci: Danas je Svetski dan mentalnog zdravlja

Roditelji imaju posebnu odgovornost - da budu zdravi zbog svoje dece, i upravo zbog njih danas malo odmorite i posvetite se sebi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mentalni poremećaji su drugi najveći zdravstveni problem srpskog stanovništva, posle kardiovaskularnih bolesti, saopštilo je Udruženje za podršku ljudima sa neurozom "HERC".

U saopštenju se navodi da istraživanje od 1997-2007 ukazuje da se svaka druga osoba u Srbiji ne oseća dobro i pati od blagih simptoma depresije, kod 4,4 odsto žena i 2,4 odsto muškaraca je dijagnostifikovana depresija, a 55,8 odsto građana Srbije je prijavilo teskobu, napor i umor.

Podaci sa instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu pokazuju da je 42 osto učenika srednje škole anksiozno. Prema broju samoubistava Srbija je na 13. mestu u svetu, a mentalni poremećaji, depresija i zloupotreba psihoaktivnih supstanci uzroci su u više od 90 odsto slučajeva, tvrde stručnjaci.

Povezane vesti

Udruženje za podršku ljudima sa neurozom "HERC" osnovano je 2009. u Beogradu, u cilju pružanja podrške osobama sa anksioznim i depresivnim tegobama.

Najnovije

Vesti

Porodica