Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarka najavila promene: Novo radno vreme za majke dece uzrasta do pet godina?

Priprema se čitav set novih mera kako bi poslodavci imali mogućnost da pruže humanije uslove radnicama koje imaju malu decu, rekla je danas ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je uslov poslodavaca za humaniji odnos prema radnicama koje imaju malu decu - poreske olakšice i pomoć države. Čitav set mera koje proističu iz Strategije o podsticanju rađanja i prnatalitetne politike se dorađuju, istakla je Đukić Dejanović.

IstraživanjeMinistarstvo zadruženo za demografiju i populacionu politiku sprovelo je istraživanje o usklađivanju rada i roditeljstva na uzorku od 330 poslodavaca. U istraživanju je anketirano 126.000 zaposlenih u privrednim društvima, finansijskim institucijama i lokalnim samoupravama.

Da li bi zaposlene žene koje imaju decu do pet godina mogle ubuduće bolje da balansiraju između posla i obaveza prema detetu?

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović rekla je da je to jedno istraživanje na reprezentativnoim uzrorku, testirano je 4.000 uposlenih i 330 poslodavaca i došlo se do značajnih podataka.

"Usklađivanje rada i roditeljstva zapravo i nije na nekom nivou ne samo kod nas, ali u ovom slučaju u subjektima koje smo testirali to su i finasijski subjekti, jedinice lokalne samouprave, zaposleni u skupštinama opština, u gradskim većima i u privrednim subjektima", rekla je Đukić Dejanović.   

Istraživanje je pokazalo da ni zaposleni ni poslodavci ne poznaju najbolje zakonske mogućnosti, poslodavci u preko dve trećine nemaju ni interesovanje da ih upoznaju, nisu ničim stimulisani. 

Povezane vesti

Zaposleni bi voleli da se uskladi rad i roditeljstvo, radno vreme. Podseća da ne postoji samo fiksno radno vreme, ono može biti i varijabilno, moguć je rad kod kuće, kao i skraćeno radno vreme - prosto u našoj praksi ne živi, a značilo bi boljoj roditeljskoj funkciji. 

"Ono što smo pokušali sa poslodavcima to je da saznamo koji su modeli i ideje da se nešto u njihovom stavu promeni. Jer činjenica je da samo roditelj koji je ujedno i radnik i zaposlen što je moguće bezbrižniji - moći će da bude kvalitetan u poslu. S tim se poslodavci slažu ali kažu da bi država morala da ih stimuliše da bi bili društveno odgovorni i vodili računa o radniku roditelju da bi negovali roditeljstvo da bi se razlikovali od onih koji o tome i ne razmišljaju", kaže Đukić Dejanović.

Kako kaže strani investitori razumeju modele društvene odgovornosti prema roditeljima, odnosno zaposlenima. Oni imaju neka prediskustva i raspoloženi su o tome da razgovaraju, istakla je ministarka.

"Juče smo razgovarali u PKS sa Čadežom i saradnicima i dogovorili se da nam poslodavci predlože modele stimulacije države za one koji će voditi računa o vrtićima, usklađivati radno vreme rada i roditeljstva. Nadamo se da ćemo u narednim koracima moći da uradimo nešto više i na planu obaveznosti", rekla je ministarka.

Povezane vesti

Zakon o finansijskoj podršci porodicama koji je u završnoj fazi i koji će se naći do kraja godine u Skupštini će delimično pomagati porodice pa i mame, pre svega decu na jedan malo drugačiji način i sa većom sumom novca.

"Ali ono što je činjenica je da neće biti novac i nije potrebno da novac bude jedina mera da bismo stimulisali porodicu, da materinstvo i roditeljstvo bude što je moguće kvalitetnije i lakše za same roditelje. U tom smislu čitav set mera koje proističu iz Strategije o podsticanju rađanja i prnatalitetne politike se dorađuju", kaže Đukić Dejanović.

Čitav tim će raditi dopunu postojeće Strategije i tretiraće ta pitanja kroz odgovore ćemo sigurno moći da vidimo šta treba da radimo kao država, rekla je ministarka.

Govoreći o tome všta država može da učini, Đukić Dejanović kaže da poslodavci očekuju olakšice u porezu, finansijska stimulativna sredstva da bi imali društveno-odgovorno ponašanje i da im država omogući medijski prostor kako bi na korektan način mogli da plasiraju svoje proizvode i o njima govore u široj javnosti. 

"Najpre ćemo se sa privrednim subjektima dogovarati zbog toga što ima pozitivnih pojedinačnih primera", rekla je Slavica Đukić Dejanović. 

Povezane vesti

Navela je da će usklađivanje rada i roditeljstva prvo rešavati u privrednim subjektima, i kao pozitivan primer navela "Metalac" iz Gornjeg Milanovca koji je napravio pozitivne pomake, a da očekuje da će to najteže ići u državnoj administraciji.

Upitana za probleme roditelja koji imaju decu uzrasta sedam do 10 godina i koji imaju problem jer nema ko da ih čuva tokom letnjeg raspusta, Đukić Dejanović odgovara da je jedna od mogućnosti da predškolske institucije povećaju svoje kapacitete, prime tu decu, sa sa povećanim brojem onih koji brinu o deci.

Najnovije

Vesti

Porodica