Osnovna ideja je da parove koji se bore sa ostvarivanjem potomstva i kojima je jedini način da do potomstva dođu vantelesna oplodnja (VTO), što bolje upoznamo sa procedurom, da ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju svi parovi u Srbiji koji se bore sa sterilitetom i predložimo načine za prevazilaženje istih.

Glavne teme koje će biti predstavljene tiču se poboljšanja uslova vantelesne oplodnje u Srbiji. Naime, biće reči o tome kako pojednostaviti proceduru VTO kod nas, kada je vreme za sledeći korak i dodatne analize, da li je zamrzavanje jajnih ćelija opravdano, zatim o donaciji reproduktivnih ćelija i embriona i IVF proceduri u Grčkoj i Češkoj, kao i o  primeni Pravilnika i novog Zakona o BMPO.

Problem steriliteta je problem 400.000 parova u Srbiji, te smatramo da to nije samo lični problem, već problem cele nacije. Samo kroz kontinuiranu edukaciju, razbijanje tabua u vezi sa potpomognutom reprodukcijom, i sveobuhvatnom pomoći države, možemo ostvariti svoj cilj – da svi dobiju šansu da postanu roditelji.

Na tribini će govoriti dr Elias Tsakos iz klinike Embryoclinic iz Soluna, docent dr Tonko Mardešić iz klinike Pronatal iz Praga, prof. dr Zorica Crnogorac iz SGB Genesis, prof. dr Eliana Garalejić iz GAK Narodni front, prof. dr Vesna Kopitović iz SGB Ferone i Zlata Žižić iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja RS.

Nakon predavanja i diskusije biće održane prethodno zakazane besplatne konsultacije sa svim lekarima. U slučaju da bude slobodnih mesta, zainteresovani će moći da se prijave za konsultacije na licu mesta. Tribina je otvorena za javnost, medije i sve zainteresovane parove. Za više informacija posetite www.sansazaroditeljstvo.org.rs.