Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sako, kravata i košulja: Roditelji, da li vam se dopadaju prve školske uniforme? (FOTO)

Ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da podržava inicjativu uvođenja školskih uniformi, ali i dodao da je potrebno najmanje dve godine kako bi ta praksa zaživela u svim osnovnim školama u Srbiji.

  Izvor: Foto: Fonet

Druga nedelja nove školske godine, za pojedine đake - počela je novinama. U Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Vrčinu, učenici samo jednog odeljena su u klupe seli u đačkim uniformama. Dok resorni ministar kaže da se radi o uvođenju reda u škole, roditeljima su u fokusu troškovi.

Ideja da se u školama vrate uniforme zaživela je u odeljenju I/3. Za ove đake raznolika odeća je otišla u prošlost, jer će ubuduće u klupama sedeti u sakoima i sa kravatama.

"Svi smo isti i super je", "zato što smo kao direktor i imamo sakoe i lepo smo obučeni", "nema baš neki ukus za stvari, ali sad su mi baš pogodili uniformu", "oduvek sam hteo da imam kravatu i to mi se sviđa", reakcije su đaka.

Povezane vesti

Đaci su uniforme dobili na poklon od kreatorke Dragane Ognjenović i za sada jedino oni imaju priliku da u njoj provode školske dane. Ostali učenici su ostali uskraćeni za taj užitak. Direktor objašnjava da su uniforme eksperiment, a da li će i kada postati obaveza za sve učenike - za sada se ne zna.

"Rešićemo to, pa ne mogu baš da vam otkrijem sada sve svoje tajne, znate, rešićemo na adekvatan način da u narednom periodu sva deca imaju uniforme", rekao je Dobrica Sinđelić, direktor Osnovne škole Sveti Sava u Vrčinu.

  Foto: Fonet

Uniforme imaju za cilj smanjivanje socijalnih razlika. Zato se roditelji budućih prvaka pitaju kako će se to ostvariti, jer za jedan par ovakve uniforme treba da izdvoje 6.000 dinara.

"A šta ako je potrebno dva i zimska kombinacija, znači, trebaće nam 12.000. Gde su knjige za prvake koje su samo sedam, osam hiljada, gde je ostali škosli pribor, znači vi u startu treba 20.000 da izdvojite, a ko je u Srbiji danas minimalac 22.000 dinara i nešto mislim čemu sve to", kaže majka budućeg prvaka Nađa Andrejević Keleris.

Ministar odgovara da sve ovo lepo izgleda, ali i da zna koliko košta.

Na pitanje kako će to roditelji da priušte svojoj deci, Šarčević kaže: "Pa ne moraju taj komplet da priušte od 6.000 dinara, zaista vam opet kažem, možemo da vidimo šta je to i za 1.000 dinara i šta je to što ćemo mi pomoći, znači ovo je samo jedan od primera kako to može lepo da izgleda, jednog dana ćemo mi biti i srećnija i bogatija zemlja, pa ćemo moći i da imamo svi ovako".

Projekat "uniforme za đake" u značajnom broju škola nije otišao dalje od ideje, dok se u oko 600 škola, prema proceni resornog ministra još uvek vode pregovori.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica