Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svako deseto dete u Beogradu ide besplatno u vrtić

Grad Beorad subvencioniše boravak 5.513 mališana u državnim obdaništima, i to u punom iznosu, a za troškove u privatnim vrtićima izdvojena milijarda dinara za sedam meseci.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Svako deseto dete u prestonici boravi besplatno u vrtiću. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, trenutno o trošku Grada u obdaništa ide 5.513 mališana, od kojih je 4.857 najmlađih jaslenog i vrtićkog uzrasta, čiji su roditelji oslobođeni plaćanja računa, pošto se radi o trećem ili svakom narednom detetu u porodici.

Kako navode u Sekretarijatu, pravo na besplatno obdanište ostvaruje i 295 dece sa smetnjama u razvoju, 288 najmlađih korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć i 73 koji su bez roditeljskog staranja. Grad će nastaviti da subvencioniše i boravak mališana u privatnim vrtićima, u kojima se broj dece od uvođenja dotacija pet puta povećao, pa ih je sada 10.128.

"U prvih sedam meseci ove godine iz gradske kase je izdvojena 1,1 milijarda dinara za subveniciju boravka dela troškova dece u privatnim vrtićima, što je, u proseku, 158,1 milion dinara mesečno", navode u Sekretarijatu. "Grad je planirao da može da podnese taj trošak, budući da tako pomažemo roditeljima više od 10.000 dece, koji koriste subvencije. Reakcije roditelja na ovaj projekat su odlične i za nas bi najskuplje bilo da su deca ostala neupisana. Ovako, ostvarujemo svoju osnovnu funkciju servisa građana i subvencije će se nastaviti sve dok ima potrebe za njima."

Povezane vesti

Najviše novca za dotiranje boravka mališana u privatnim vrtićima izdvojeno je u junu, i to 184,3 miliona dinara, i maju sa 182,3 miliona dinara, dok je najmanje novca na ove namene potrošeno u januaru i februaru - 136,4, odnosno 131,3 miliona dinara.

Posle uvođenja subvencija iz gradske kase, činjenica je da je broj privatnih vrtića skoro učetvorostručen. Tako ih je na proleće 2015. godine, kada je počela saradnja sa Gradom, bilo 52, a trenutno ih je čak 183. Taj broj će, svakako, biti veći jer ima onih koji su predali zahteve za akreditaciju.

Model troškova

U državne predškolske ustanove upisano je oko 60.000 mališana. Ekonomska cena boravka iznosi 27.952 dinara mesečno, a iz gradske kase se plaća 80, odnosno 22.361 dinar.

Isti model obračuna troškova važi i za privatne vrtiće, s tim što se iznos od 20 odsto koju roditelji plaćaju, razlikuje u zavisnoti od cene u privatnom obdaništu. Takođe, Grad ne dotira račun kada deca izostaju što zbog bolesti što zbog drugih razloga, već roditelji plaćaju polovinu, ali pune cene koja je u toj predškolskoj ustanovi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica