Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Crnoj Gori preti epidemija malih boginja: Vakcinu nije primilo više od tri hiljade mališana

Broj vakcinisane dece MMR vakcinom u Crnoj Gori je u padu i nadležni upozoravaju na mogućnost epidemije malih boginja ukoliko se takav trend nastavi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prema podacima Instituta za javno zdravlje od 7.814 dece rođene u 2015. godini, njih gotovo 3.813 nije vakcinisano MMR-om, vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole.

Lekar Senad Begić iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ) upozorio je da ukoliko se trend pada vakcinacije nastavi, Crnoj Gori preti epidemija, prenela je podgorička Pobjeda.

"Skoro da se ne postavlja pitanje da li će epidemije biti - već kada će se ona desiti. Zbog čega još nije bilo epidemije i strašnog scenarija koji je pogodio Rumuniju (više od 8.000 obolelih, 32 umrla od malih boginja) najviše možemo da zahvalimo dobrim obuhvatima iz ranijih godina i činjenici da drugu dozu MMR-a (pred polazak u školu) kod nas primaju gotovo sva deca", kazao je Begić.

On je rekao da je pad broja vakcinisane dece posledica "teorija zavere i iskrivljenih objašnjenja antivakcinalnih pokreta koji povezuju vakcinu MMR sa uzrocima autizma", što "zbunjuje roditelje koji sve više odgađaju vakcinaciju dece".

Povezane vesti

Institut planira organizaciju tribina u narednom periodu u više crnogorskih opština kako bi roditeljima predstavio naučne činjenice, a istovremeno će intenzivirati kontinuiranu medicinsku edukaciju pedijatara i zdravstvenih radnika.

Za prvih sedam meseci ove godine 38 roditelja odbilo je vakcinaciju dece prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih zdravstvena inspekcija podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U prošloj godini, postupak je pokrenut protiv 102 roditelja.

Najnovije

Vesti

Porodica