Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trideset godina je čekala svoju sreću: Porodila se treća najstarija trudnica u istoriji Srbije

Treća najstarija porodilja u istoriji Srbije, Slavica Stojiljković (59) iz sela Srnja kod Kruševca, rodila je prelepu devojčicu u porodilištu u Višegradskoj.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Porođaj je protekao u najboljem redu iako je bilo otežavajućih okolnosti, a nakon carskog reza kojim je na svet došla mala Nađa, dugačka 51 santimetar i teška dva i po kilograma. Ponosna mama Slavica se oporavlja na odeljenju poluintenzivne nege.

To ime mama je izabrala za ćerku upravo zbog značenja koje se dovodi u vezu sa imenicom “nada”, jer ju je čekala celog života.

Naime, Slavica je vantelesnom oplodnjom pre 30 godina dva puta pokušavala da zatrudni, ali neuspešno, a onda je došla treća sreća!

"Celog života sam želela da postanem majka. Pokušavala sam da zatrudnim do četrdesete godine, a onda sam odustala. Bilo mi je veoma žao, ali je u meni i dalje postojala velika želja, a onda me je prijateljica pitala zašto sam odustala. To pitanje je probudilo ponovo borbenost u meni i treći put sam otišla da okušam sreću. Moja najveća želja se ispunila, presrećna sam, ne mogu da verujem da je ovo moje dete", kaže s osmehom Slavica.

Slavica je trudnoću poslednja dva meseca održavala u GAK-u u Višegradskoj, gde su o njoj brinuli najbolji lekari sa akademikom profesorom dr Nebojšom Radunovićem na čelu, koji je načelnik Odeljenja za humanu reprodukciju.

Povezane vesti

"Porođaj je bio veoma rizičan zato što se posteljica nalazila dosta nisko, te je bila komplikovana operacija, ali smo unapred bili pripremljeni, te je sve proteklo kako treba. Beba je dobila ocenu osam, majka je takođe dobro. Sada sledi period adaptacije, treba pokrenuti majci mleko, koje je najbolja hrana za bebu. Majka je sada podmlađena i srećna", objašnjava prof. dr Radunović.

Nakon carskog reza krenule su i suze radosnice, a suprug iz Kruševca sa nestrpljenjem je čekao pred vratima porodilišta da čuje lepe vesti.

Euforično raspoloženje srećnih roditelja vladalo je tokom celog jučerašnjeg dana u Višegradskoj, a kako kažu, jedva čekaju da sa svojom bebom krenu kući.

"Ne umem da vam opišem ovaj osećaj, to je nešto najlepše što mi se dogodilo u životu", zaključuje mama.

Druga najstarija porodilja

Atifa Nokić (60) iz Novog Pazara, druga najstarija porodilja u Srbiji, koja je nedavno na svet donela ćerku Alinu, kaže da je beba dobro, a da se ona snalazi sjajno u ulozi majke. Njen suprug Šerif (68), koji je po povratku iz porodilišta u Višegradskoj planirao da je ostavi sa bebom u iznajmljenoj kući i dugovima za kredit za vantelesnu oplodnju, ipak je odlučio da ostane.

Povezane vesti

"Sve je sada, hvala bogu, dobro. Šerif ostaje, beba raste, ljudi dobre volje nam pomažu kroz različite donacije", kaže zadovoljno za Atifa.

Inače, Šerif nije biološki otac deteta, a pod pritiskom okoline i svoje dece iz prvog braka izjavio je nedavno da neće da prizna Alinu kao svoje dete.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica