Nišlijka Ivana Kostić (32) i njena beba Vera preminule su pod nerazjašnjenim okolnostima.

Nesrećna žena, koja je bila u sedmom mesecu trudnoće, zbog komplikacija je iz Niša upućena u GAK Višegradska u Beogradu, gde se 25. juna porodila carskim rezom. Tri dana kasnije beba je preminula, a ubrzo za njom i majka.

Na Fejsbuku je formirana grupa "Pravda za Ivanu i Veru", gde se za smrt optužuju niški lekari navodeći da je Ivana patila od HELLP sindroma u trudnoći, da joj nije data adekvatna terapija, te da su zbog toga počeli da joj otkazuju jetra i bubrezi.

Jedan od komentara napisan je tako kao da ga je pisao njen suprug Aleksandar, ali on to nije hteo ni da potvrdi ni da demantuje, dok je Ivanin otac Sibin samo poručio:

"Istražite sami zbog čega su umrle moja ćerka i unuka."

Direktor KC Niš Zoran Radovanović rekao je da im je na mejl stigla nepotpisana poruka "primedba na rad lekara":

"Poruka se odnosila na navodne propuste u zbrinjavanju Ivane Kostić. Odmah sam naložio da se obavi unutrašnji nadzor i utvrdi da li je zaista bilo propusta naših lekara.

Goran Stanojević, zamenik direktora za hirurška pitanja, kazao je da je Ivana primljena u GAK u Nišu 21. juna:

Sa bebom je bilo sve u redu, ali je kod trudnice postojala tromboza vena jetre, tzv. Budd Chiari sindrom. Dobila je terapiju i 24. juna prebačena u Višegradsku. Javnost će biti upoznata sa izveštajem komisije.

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju da utvrdi tačne uzroke smrti.

U SVAKOM POSLU MORA DA POSTOJI ODGOVORNOST! NE SME DA BUDE NEDODIRLJIVIH! AKO NE ZNATE/NISTE SIGURNI - PITAJTE,...

Posted by Laboratorija on Tuesday, July 4, 2017