Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od prvog septembra novine u srednjoškolskom obrazovanju Srbije

Posle mukotrpnih priprema za polaganje završnog ispita od kojeg im zavisi upis u srednje škole, nakon stresa pretrpljenog zbog loših rezultata na kombinovanom testu, više od 72.000 sada već bivših osmaka saznaće danas gde će nastaviti ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Budući srednjoškolci od danas će moći da odahnu i uživaju u raspustu - izlaze zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima.

Nakon toga u utorak i sredu, u srednjim školama gde su upali biće obavljen upis đaka u srednje škole, a zatim do 1. septembra biće slobodni da uživaju u čarima letnjeg raspusta.

Oni su konkurisali za oko 76.000 mesta u srednjim školama. I pored širokog spektra škola, najveća konkurencija bila je ove godine na Vazduhoplovnoj akademiji, gde je za jedno mesto konkurisalo čak sedam đaka, ali i u medicinskim i elektrotehničkim školama, koje su sve popularnije među malim maturantima jer garantuju brzo zaposlenje i dobru zaradu.

Miodrag Sokić iz Foruma beogradskih gimnazija kazao je za da je i ove godine najveća navala bila za upis Treće, Četrnaeste, Trinaeste i Devete beogradske gimnazije.

Povezane vesti

"Njih upisuju samo đaci sa velikim brojem poena, u Devetoj i Desetoj minimum je 94,5 bodova, dok je u Trećoj granica na čak 99 poena. S druge strane, ako ne računamo škole na obodu grada, najlakše je upisati Četvrtu, Dvanaestu, Osmu i Sedmu beogradsku gimnaziju. Međutim, to nije zato što one ne rade dobro, naprotiv, u pitanju drugi faktori, poput lokacije" smatra Sokić.

Ipak, bilo je i onih đaka koji žele da se što pre zaposle i krenu da zarađuju. Tako su oni konkurisali za trogodišnje profile u srednjim školama, za kuvare ili građevince.

Takođe, od 1. septembra startuje i program dualnog obrazovanja u školama u Srbiji.

Povezane vesti

Privreda i obrazovanje su se konačno udružili i sada se obrazovni profili u školama sistemski prave tako da odgovaraju potrebama tržišta rada i ekonomiji zemlje. Na ovaj način trebalo bi da se reši problem nezaposlenosti sa kojim se suočava veliki broj mladih zbog, između ostalog, nedovoljnog poznavanja rada u stručnoj oblasti nakon završenog školovanja.

U pilot-projekte dualnog obrazovanja danas je uključeno više od 60 kompanija, 18 škola, sa više od 900 učenika, a obrazovanje sa elementima dualnog modela organizuje se za pet trogodišnjih obrazovnih profila, i to industrijski mehaničar, bravar, zavarivač, električar, operater izrade nameštaja i trgovac.

A od 1. septembra program dualnog obrazovanja biće bogatiji za još 18 zanata za koje su zajednički Privredna komora Srbije i Minisarstvo prosvete procenili da su potrebni.

Majstori za migove

Škola za popravljanje „migova“ i helikoptera najinteresantnija je novina koja će od 1. septembra startovati u školama u Srbiji. Upravo taj profil učenicima će dati priliku da u budućnosti rade na održavanju aviona „mig 29“, koji već postoje u našoj vojsci, ali i onih novih koji su najavljeni kao poklon Rusije, kao i novih helikoptera. Za potrebe Vojske Srbije pripremljeno je pet obrazovnih profila, a osim njih, formira se i pet profila prema potrebama civilnog vazduhoplovstva.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica