Voda na svim gradskim bazenima i plažama je ispravna, ali stručnjaci ipak savetuju da se deca ne kupaju na Lidu, niti da ostali kupači potapaju glavu na ovom izletištu.

"Lido, iako omiljeno kod stanovnika Zemuna, nije zvanično kupalište. Nizvodno je, te se tu izliva kanalizaciona voda, pa je kupanje na ovom mestu rizično. Takođe se kupačima ne preporučuje potapanje glave u vodu, a tuširanje je obavezno. Voda je prošle godine najvećim delom zadovoljavala kriterijume, ali voda Dunava je promenljivog kvaliteta. Ove godine obavljamo provere jednom nedeljno, a kakva će biti sezona ne znamo, jer to zavisi i od vremenskih prilika", tvrdi doktorka Ivana Ristanović Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) i ponavlja da se hroničnim bolesnicima i deci ne savetuje kupanje na Lidu.

Stručnjaci GZZJZ su još uoči kupališne sezone izvršili sva istraživanja.

"Lido i Ada su provereni pre sezone, a rezultati su zadovoljavajući. Ada je jako frekventno kupalište pa ga proveravamo dva puta nedeljno. Imamo veliku sreću da je voda tamo dobrog kvaliteta tokom cele sezone. Ipak savetujemo kupače da se obavezno tuširaju posle kupanja na Adi, ali i da koriste toalet".

Prestonički bazeni otvorili su svoja vrata, a prve analize pokazuju da je i voda na njima ispravna.

"Mi proveravamo sve osim bazena na Banjici, i za sada je sve odlično. Kao i svake godine savetujemo Beograđane koji imaju povišenu temperaturu, glavobolju, simptome urinarne infekcije, stomačne probleme, zarazna kožna oboljenja, da ne posećuju javna kupališta, jer time ugrožavaju svoje i zdravlje sugrađana", kaže dr Ivana Ristanović Ponjavić.

Ponton koji vodi do Lida je postavljen pre desetak dana, a zvanična sezona kupanja startovaće sutra. Obezbeđeni su tuševi, spasioci, lekari, ali i veoma bogat zabavni program sve do septembra.