Upozorenja i uporno pozivanja roditelja iz domova zdravlja da vakcinišu decu obaveznom MMR vakcinom, nisu urodila plodom, zbog čega je Srbija u deset puta većem riziku od izbijanja epidemije malih boginja (morbila), kaže naš najpoznati epidemiolog, dr Predrag Kon, koji je naveo i da je broj vakcinisanih MMR vakcinom u periodu od marta do maja manji nego u istom periodu prošle godine, koja je inače i definisana kao godina u kojoj se malo dece vakcinisalo.

"Prema podacima elektronskog registra imunizacije dopunska vakcinacija MMR cepivom bila je slaba. Nisu se odazvali roditelji čija deca nisu primila ovo cepivo. Sada se vakcinisanost u vrtićima kreće se od 55 odsto do 80 odsto po opštinama. Bolja situacija je kada su u pitanju školksa deca", kaže dr Kon.

On je nedavno i preko svog fejsbuk profila uputio pitanje "ko će biti odgovoran, ako se epidemija morbila pojavi?", ali i odmah odgovorio da su po "difoltu" krivi upravo oni koji o tome najviše govore.

"Možda i budemo imali sreće pa nas ovoga puta mimoiđe epidemija. Međutim, imamo puno nevakcinisane dece, koja su osetljiva. Ipak imamo vremena da do kraja godine popravimo situaciju, ukoliko želimo da zaštitimo svu decu", kaže dr Kon.

Crveni alarm

Po poslednjim podacima "Batuta", iz 2015. godine, situacija je alarmantna, jer je obuhvat prve doze vakcine MMR pao na 84 odsto, dok je za revakcinaciju nešto viši i iznosi 87,5 odsto.

Zato smo i došli u situaciju koja je preteća kada se govori o mogućnosti izbijanja epidemije, jer samo u Beogradu čak jedna trećina dece sada nije primila prvu dozu MMR vakcine (male boginje, zauške, rubeole).

Vrtići puni osetljivih mališana

To znači da su nam vrtići puni osetljivih mališana, a broj vakcinisanih nije dovoljan da bi se zaustavila epidemija, na primer malih boginja, koja uveliko traje u susednoj Rumuniji. U toj zemlji do sada je obolelo 6.743 osoba i 30 je umrlo.

Ono što je posebno opasno, a što mnogi ne znaju, to je da oni roditelji koji ne vakcinišu svoju decu, osim njih ugrožavaju i ostalu. Naime, i ona deca koja su primila MMR vakcinu mogu da obole od malih boginja, rubeola i zauški, ukoliko se naruši kolektivni imunitet i dođe do epidemije.

Pored antivakcinalista, koji iznose neproverene priče, poput one da je MMR vakcina zaslužna za pojavu autizma kod dece, razlog je što su roditelji zbunjeni i nepoverljivi.

Međutim, za trenutno stanje pomalo su krivi i pedijatri, koji su podlegli uticaju uplašenih i neinformisanih roditelja.

Naime, ima pedijatara u Srbiji, koji zbog insistiranja roditelja, odlažu vakcinaciju dece protiv MMR, dok ne progovore. Razlog za to je upravo u autizmu, čiji se simptomi najčešće ispoljavaju u drugoj godini, kada se i daje MMR vakcina.