Učenici četvrtog i šestog razreda od 1. septembra imaće jednom mesečno fakultativni predmet na kome će ih policajci učiti kako da se zaštite ne samo u saobraćaju već i od droge, alkohola, različitih vidova nasilja, trgovine ljudima, ali i elementarnih nepogoda.

U beogradskoj Osnovnoj školi Vuk Karadžić đacima je u prisustvu ministara prosvete i unutrašnjih poslova Mladena Šarčevića i Nebojše Stefanovića održano kratko predavanje o bezbednosti u saobraćaju i gašenju požara, koje će zajedno sa još šest tema biti deo fakultativnog predmeta čiji je cilj bezbednost svakog deteta.

Šarčević je izrazio zadovoljstvo što se saradnja policije i ministarstva prosvete nakon uvođenja kamera nastavlja novim korakom dragocenim i za učenike i njihove roditelje.

"Đaci će učiti da prepoznaju opasnosti na internetu, rizike na koje mogu naići od kuće do škole ne samo u saobraćaju već i od onih koji mladost ne doživljavaju na pravi način", rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, deca su do sada mogla da nauče o značaju školskog policajca, a od septembra će moći da uče mnogo više o svojoj bezbednosti i opasnostima u saobraćaju, tome kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja, droge, alkohola, interneta, tehnoloških opasnosti, trgovine ljudima, vanrednih situacija požara, poplava...

"Moramo se pozabaviti vršnjačkim nasiljem, kada ste vi uzrok problema nekome mlađem od vas", rekao je ministar prosvete.

Stefanović je rekao da će đaci četvrtog i šestog razreda od septembra kroz fakultativni predmet učiti o opasnostima, izazovima i pretnjama na koje mogu naići i kako da im se odupru, kako da sačuvaju svoje i živote drugih.

Na taj način i vaši roditelji će manje brinuti, rekao je Stefanović i dodao da će predavači biti i penzionisani policajci koji su svoj radni vek utkali u bezbednost društva.

"Policajci su vaši drugovi, oni su tu da vas zaštite od svakog zla, njima se možete obratiti uvek kada imate neki problem. Onu su tu da odgovore na sva vaša pitanja", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Protokol na saradnji o programu bezbednosti "Osnovi bezbednosti dece" potpisali su danas ministri prosvete i unutrašnjih poslova Mladen Šarčević i Nebojša Stefanović.

Vežba je iskorišćena da se prikažu i sve vrste uniformi koje policajci nose, kako bi deca lakše prepoznala kome da se obrate ako im je pomoć potrebna, ali i gašenje požara vodom i vazdušnom penom, što je kod njih izazvalo ogromnu radost.

Predstavnici policije ponovili su deci da uvek treba da kažu "stop nasilju i drogama", da ne prave greške u saobraćaju, da prilikom prelaska ulice prvo stanu pa pogledaju levo, desno i opet levo i da ne žure.

Rečeno im je kada voze bicikl da to nikada ne čine po kolovozu, kada prelaze ulicu da bicikl preguraju preko pešačkog prelaza. Takodje, rekli su im da na prednjem sedištu ne smeju da sede pre 12 godine, i da uvek moraju da budu vezani, ma gde sedeli.