Nakon završenog konkursa Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” za školsku 2017/2018. godinu, u državne vrtiće na teritoriji Novog Sada upisano je zasad 1.050 dece.

„Odbijeno je ukupno 3.386 mališana. Gradskoj upravi za obrazovanje smo u utorak poslali molbu za proširenje kapaciteta za 20 odsto, koje po zakonu možemo dobiti“, kaže direktorka PU „Radosno detinjstvo” Mirjana Đurđev.

Ipak, o tome ćemo više znati tek nakon 26. juna, dokle traje upis mališana koji su već primljeni.

Konkurs je u aprilu raspisan za ukupno 1.490 slobodnih mesta. Razlika od 440 mesta, u odnosu na 1.050 upisanih, nastala je, kako kaže Mirjana Đurđev, usled nepopunjenih mesta u četvoročasovnom boravku za koji su roditelji bili manje zainteresovani. U celodnevni boravak u vrtićima „Radosnog detinjstva” mogla su se upisati deca od šest meseci do polaznika u školu, dok je poludnevni boravak na raspolaganju za uzrast od pet godina do polaznika u školu, kao i za mališane od tri do pet godina.

Po rečima direktorke Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo” Mirjane Đurđev odbijeno je 3.386 mališana

Prioritet pri upisu imali su mališani koji su pripadali nekoj od deset kategorija, i oni nisu bodovani. To su deca žrtve nasilja u porodici, deca iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite i deca bez roditeljskog staranja, zatim deca samohranih roditelja, iz socijalno nestimulativnih sredina, sa smetnjama u psihofizičkom razvoju...

Međutim, Mirjana napominje da su roditelji pri apliciranju često pravili grešku navodeći u prijavi vrtić u kome, po konkursu, nije bilo raspisanih slobodnih mesta. Lista se, kaže ona, kompjuterski obrađuje, te su takve prijave automatski bile odbijene, kako je i bilo navedeno u konkursu. Direktorka „Radosnog detinjstva” pozvala je sve zainteresovane roditelje da dođu na uvid rezultata, te da su slobodni da podnesu molbe, odnosno žalbe.

„Naša ustanova broji 16.000 dece, a od prošle školske godine imamo dva nova vrtića i 40 grupa više, što su ukupno 663 grupe. I pored većih kapaciteta, nažalost, svake godine imamo velik broj dece koju ne možemo da primimo. To kazuje da Novi Sad raste mnogo brže od naših mogućnosti za proširivanjem. Predviđeno je da u Orahovoj ulici na Klisi, gde imamo plac, bude izgrađen nov objekat, ali za to treba i vremena i novca“, objašnjava Mirjana Đurđev.

Roditelje čija su deca ostala ispod crte i žele da konkurišu za subvencije grada za boravak mališana u privatnom vrtiću, Mirjana Đurđev podseća da se od ove godine obraćaju direktno privatnim ustanovama. Takođe, u maju je dogovoreno i da roditelji koji budu želeli da upišu mališane u privatne vrtiće uz subvencije grada više neće morati da najpre konkurišu za mesto u Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo”.