Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljejne liste mališana koji su primljeni u državne vrtiće

Danas su izašle liste dece koja su primljena u neki od državnih beogradskih vrtića, a ukoliko se vaše dete ne nalazi na spisku, evo šta možete preduzeti...

 Izvor: Foto: Shutterstock

Oko 7.000 najsrećnijih roditelja danas je saznalo da su njihova deca primljena u neki od beogradskih državnih vrtića. Oni koji su ostali “ispod crte” imaju nekoliko opcija kako bi ipak pronašli nekog ko će čuvati mališane dok su oni na poslu.

1. Podnošenje žalbe

Ukoliko roditelji smatraju da su iz nekog razloga “zakinuti”, odnosno da je njihovo dete zaslužilo da bude među odabranima, može da podnese žalbu od 12. do 21. juna. Ipak, iskustvo pokazuje da veoma mali broj žalbi bude i usvojen. Preuzimanje odgovora na žalbu je od 3. do 7. jula.

2. Liste čekanja

Oni kojima nije baš hitno da njihova deca budu upisana, mogu da se odluče da ostanu na listi čekanja. Nadležni su najavili da će naknadno biti upisano 1.400 dece (20 odsto kapaciteta), baš kao i da bi trebalo da bude otvoreno 1.200 mesta za predškolce u okviru osnovnih škola. Problem je što je prošle godine na listama čekanja bilo više od 8.000 dece, od kojih više od polovine oni sa prioritetom.

3. Uzimanje odbijenice

Ukoliko odlučite da ne čekate, već da pokušate da upišete dete u neki od akreditovanih privatnih vrtića u kojima Grad Beograd regresira deo troškova, onda je potrebno da uzmete takozvanu odbijenicu, odnosno potvrdu da vaše dete na konkursu nije upisano u državni vrtić.

Povezane vesti

4. Privatni vrtići

Roditelji treba da se raspitaju koji su sve privatni vrtići sklopili sporazum sa Gradom Beogradom (verifikovani vrtići, sada ih ima skoro 200) i onda odabrati neki po volji. Tada u privatnu ustanovu nose odbijenicu, kao i sva druga dokumenta, te sklapaju ugovor o prijemu deteta po tržišnim uslovima.

5. Zahtev za subvenciju

Roditelji odlaze u Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i podnose zahtev sa subvenciju dela troškova boravka njihovih mališana u predškolskim ustanovama. Neophodni dokumenti su odbijenica, zahtev za subvenciju, fotokopija izvoda iz matične knjige rođenih, fotokopija uverenja o državljanstvu, fotokopija lične karte roditelja, fotokopija ugovora sa privatnom predškolskom ustanovom.

6. Isplata subvencije

Subvencija će se isplaćivati iz budžeta Grada Beograda na lični račun roditelja, prema rešenju koje roditelj bude dobio, za prethodni mesec, uz potvrdu predškolske ustanove o dolaznosti deteta u toku tog meseca. Ekonomska cena boravka deteta u predškolskoj ustanovi iznosi 27.952 dinara mesečno, a maksimalna refundacija 22.362. Koliko ćete plaćati privatni vrtić zavisi od njegove tržišne cene. Na primer, ako košta 27.952 dinara, kao državni, onda će roditelji izdvajati 5.590 dinara. Međutim, ako je on skuplji, na primer, 33.000 dinara, onda će mame i tate morati da plaćaju 10.638 dinara, jer će Grad Beograd dotirati do maksimalnih 22.362 dinara.

Povezane vesti

7. Obratite pažnju

Ako vam se dete razboli stići će vam i viši račun za vrtić, ukoliko vaš mališan pohađa privatnu predškolsku ustanovu. Naime, roditelji vrtiću moraju da plate punu cenu po ugovoru, dok se refundacija Grada umanjuje za 50 odsto dnevne cene svaki put kada ono odsustvuje. Dnevna cena se dobije kada se cena vrtića, a maksimalno se priznaje 27.952 dinara, podeli sa brojem radnih dana u mesecu.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica