Inspektor Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove naredio je povlačenje sa tržišta Crne Gore svih serija i vrsta hrane za bebe "Novolak 1" radi dodatnih laboratorijskih provera.

Ovo je naređeno nakon dobijanja informacije o potencijalnom riziku od prisustva neodgovarajućeg sadržaja estera masnih kiselina.

"Uvoznik hrane za odojčad obavestio je Upravu za bezbednost hrane da je od proizvođača dobio informaciju da postoji potencijalni rizik zbog mogućeg prisustva neodgovarajuće sadržine ester masnih kiselina (3-MCPD, glicidel ester) u uzorcima koji su ispitivani u Austriji", saopšteno je iz Uprave.

Uvoznik je povukao sa tržišta Crne Gore proizvod "Novolak 1" serija 9903524 sa rokom trajanja do septembra 2019. godine i 9827622 sa rokom trajanja do avgusta iste godine.

"Uprava je sprovela dodatni inspekcijski nadzor u skladištima uvoznika i naredila mere shodno zakonu. Iz predostrožnosti, a u skladu sa mogućnostima iz Zakona o bezbednosti hrane, naređeno je povlačenje svih serija proizvoda "Novolak", do dobijanja rezultata analiza", navedeno je u saopštenju.

Uprava će o rezultatima ispitivanja i svim eventualnim daljim merama blagovremeno obavestiti javnost.